DAFINUL se numără cu siguranță printre mirodeniile pe care le folosiți la aromatizarea mâncărurilor. Mai puțin probabil îl consumați în scop terapeutic. Dar acesta merită un loc de cinste între plantele medicinale din farmacia casei.
Știați că ceaiul obținut din frunzele de dafin vă poate normaliza nivelul glicemiei?
Diverși autori recomandă dafinul ca remediu natural pentru scăderea zahărului din sânge. Poate fi un adjuvant important pentru cei cu hiperglicemie, prediabet sau diabet.
Un studiu publicat în „Journal of Biochemistry and Nutrition” a arătat că frunzele de dafin sunt benefice în diabetul de tip 2.
Cercetătorii pakistanezi de la Departamentul de Nutriție Umană din cadrul Universității Peshawar au testat efectele dafinului pe oameni. Scopul lor a fost acela de a stabili dacă dafinul poate fi util în prevenirea sau ameliorarea diabetului de tip 2.
Cei 40 de participanți la studiu erau diagnosticați cu diabet de tip 2. Aceștia au fost împărțiți în 4 grupuri:
– grupul 1 a primit capsule cu 1 g de frunze de dafin măcinate pe zi,
– grupul 2 a primit capsule cu 2 g de frunze de dafin măcinate pe zi,
– grupul 3 a primit capsule cu 3 g de frunze de dafin măcinate pe zi,
– grupul 4 a primit capsule placebo.
Durata de consum a fost de 30 de zile, urmată de o perioadă de 10 zile de wash-ou (spălare).
Scade zahărul și grăsimile din sânge
Rezultatele au fost îmbucurătoare. La toate cele 3 grupuri tratate cu dafin nivelul glucozei din sânge a scăzut semnificativ. Toate cele 3 doze de dafin au cauzat o reducere a glucozei de 21% și până la 26%.
Mai mult decât atât, cura de 30 de zile cu dafin a scăzut și concentrația grăsimilor din sânge, după cum urmează:
– colesterolul total a scăzut cu 20-24%,
– colesterolul LDL a scăzut cu 32-40%,
– colesterolul HDL a crescut cu 29% la grupul 1, respectiv cu 20% la grupul 2,
– trigliceridele au scăzut cu 34% la grupul 1 și cu 25% la grupul 2.
Grupul care a primit placebo nu a prezentat nici o modificare în acest sens.
Acest studiu sugerează că dafinul poate reduce riscul de diabet și boli cardiovasculare în doze de 1-3 grame pe zi.
Beneficiile dafinului pot fi exploatate și prin utilizare culinară. Acesta îmbunătățește răspunsul glicemic după masă.
Un studiu apărut în „Journal of the American College of Nutrition” a testat efectele adăugării de dafin în fursecuri asupra glicemiei postprandiale, apetitului și sănătății gastrointestinale.
Cei 20 de participanți au consumat fursecuri făcute din făină de grâu 100%, în care au adăugat pudră din frunze de dafin în doze de 3% sau 6%. Fursecurile cu 6% dafin au scăzut semnificativ concentrația de glucoză la 30-45 de minute după masă. Concluzia autorilor a fost că dafinul inclus la masă induce un răspuns glicemic mai mic.
CEAI DE DAFIN PENTRU SCĂDEREA GLICEMIEI
Diabeticii pot folosi dafinul și sub formă de ceai. Iată cum se prepară și cum se administrează.
Ingrediente:
– 5 frunze de dafin potrivite,
– 1/2 litru de apă.
Mod de preparare
Se pune apa la fiert împreună cu frunzele de dafin. Când a început să clocotească, se stinge focul. Se pune capacul, apoi se acoperă cu un prosop. Planta se lasă la infuzat sub căldură o oră și jumătate. După acest interval, ceaiul de dafin se strecoară și se consumă pe parcursul zilei.
Mod de administrare
Administrarea ceaiului de dafin se face după următoarea schemă:
– 200 ml de ceai de dafin dimineața, pe nemâncate;
– 150 ml de ceai de dafin la prânz, cu 15 minute înainte de masă;
– 150 ml de ceai de dafin seara, cu 15 minute înainte de cină.
Pentru rezultate optime, se face o cură de 10 zile cu ceai de dafin. Se bea 5 zile consecutiv, apoi se face pauză de o zi și se reia administrarea încă 5 zile la rând. Dacă valoarea glicemiei nu a scăzut suficient, cura se poate prelungi până la 20 de zile. După prima cură de 10 zile se face o pauză de 2 zile, apoi se repetă.
Ceaiul de dafin poate fi folosit și în cazul infecțiilor respiratorii și intestinale. Virozele cedează după o cură de 5 zile cu ceai de dafin. Dr. Marc Bosquet recomandă de asemenea ceaiul de dafin pentru răceală, gripă, bronșită, gaze stomacale sau fermentații intestinale.
Atenție!
– Frunzele de dafin nu trebuie consumate/înghițite întregi, deoarece există riscul de înecare.
– Nu consumați dafin în cantități mari sau pe perioade lungi de timp, deoarece poate deveni toxic.
– Dafinul este contraindicat sub formă de ceai persoanelor cu boli cardiovasculare și femeilor însărcinate.