Academicianul Ovidiu Bojor vorbește într-una din cărțile sale despre acțiunea revitalizantă și întineritoare a țelinei asupra întregului organism.
Această legumă are efecte fortifiante remarcabile, fiind utilizată la prepararea de tonice medicinale (de pildă, vinul de țelină).
Rădăcinile de țelină sunt de asemenea renumite pentru proprietățile lor diuretice, depurative și declorurante, fiind utile în afecțiunile renale și cardio-renale.
Datorită faptului că ajută la eliminarea excesului de apă din țesuturi și a grăsimilor, țelina este recomandată în curele de slăbire și tratamentul obezității.
Diabeticii și hipertensivii pot beneficia de pe urma consumului de țelină, întrucât ajută la scăderea glicemiei și respectiv a tensiunii arteriale.
Cura cu suc de țelină
Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă o cură cu suc de țelină deosebit de utilă persoanelor care suferă de următoarele afecțiuni:
tuse, răgușeală, catar bronșic, febră
lipsă de minerale
astenie psihică, nervozitate, vertij, dureri de cap, insomnie
convalescență
oboseală cronică, surmenaj
nervozitate
obezitate
reumatism, artrită, gută
drenare hepatică și pulmonară
Sucul se poate extrage manual (din rădăcinile de țelină rase pe răzătoare și stoarse), sau prin mixarea în blender timp de 2-5 minute, sau cu ajutorul unui storcător.
Mod de administrare
Doza recomandată este de 50-100 ml de suc pe zi. Această cantitate se împarte în 3 rații, care se administrează pe parcursul zilei. Cura durează 15-20 de zile.
Persoanele care vor să-și curețe organismul de toxine (provenite din alimentele aditivate, din tutun, din carne sau din mediul poluat), pot face cure de câte 2-3 săptămâni, timp în care pot consuma câte 100-150 ml de suc de țelină proaspăt pe zi.
Pentru a spori și mai mult conținutul nutrițional și acțiunea terapeutică a sucului de țelină, acesta se poate combina cu suc de morcov în proporție de 1:3.
Sucul de țelină se asociază foarte bine și cu alte legume, precum sfeclă roșie, castraveți, varză sau tomate. Se poate îndulci cu miere sau cu măr.
Sucul de țelină poate fi utilizat și extern, sub formă de comprese, pentru tratarea ulcerelor, plăgilor, cancerului de piele și afecțiunile ochilor. Este util și în ulcerațiilor bucale, când se folosește sub formă de gargară.
Țelina este un stimulent foarte bun pentru sistemul nervos și funcțiile creierului, ajutând la reducerea stresului și întărirea memoriei.
Reumaticii, gutoșii și vârstnicii cu dureri sau boli articulare pot bea câte 2 pahar de suc de țelină combinat cu suc de morcov (după indicațiile de mai sus), pe zi, în cure de 3-4 săptămâni.
Profesorul Milică recomandă bolnavilor de vitiligo să consume câte 2-3 linguri de suc de țelină dimineața și înainte de mese.