Daca stai la curte si iti doresti sa plantezi chiar tu ceapa pe care o vei consuma, sfaturile de astazi iti vor fi de mare ajutor, deoarece astfel nu vei mai avea nevoie sa mai cumperi din piata. Vei obtine o recolta cat pentru tot anul!
Trebuie sa stii ca ceapa nu iubeste solul argilos, asa ca, daca pamantul din gradina ta este de acest tip, atunci trebuie sa adaugi nisip si turba.
De asemenea, ai grija cu alcalinizarea solului, deoarece acesta trebuie sa fie slab alcalin. Daca este acid, obligatoriu trebuie sa introduci dolomita macinata pentru dezoxidare.
Cand plantezi rasadurilor, acestea trebuie inmuiate pentru 10-20 de minute in solutie de permanganat de potasiu pentru dezinfectarea materialului saditor.
Apoi taie varful, pentru ca ceapa sa creasca mai rapid.
In randuri, trebuie sa adaugi putina sare, care va ajuta in lupta contra mustei cepei.
Alaturi de ceapa, planteaza morcov, caci acestia o feresc de musca cepei.
Trebuie sa efectuezi 3 fertilizari:
Prima in faza primelor 2 frunze cu solutie de gunoi de grajd (1l de gunoi la 1 galeata de apa) sau cu gunoi de pasare (1 pahar la 1 galeata de apa) + 30-40 gr de superfosfat, dizolvat preventiv in apa calda, + 1 pahar de cenusa.
A doua dupa 2 saptamani cu 30 gr de superfosfat + 10 gr de uree + 5 gr de potasiu la 1 galeata de apa.
A treia, la sfarsitul lunii iunie cu 30 gr de superfosfat + 10 gr de uree + 5 gr de potasiu. Daca veti adauga ingrasamintele la inceputul lunii iulie, atunci excludeti azotul (ureea). Si nici intr-un caz nu exagerati cu ingrasamintele de azot, cozile de ceapa vor fi foarte dezvoltate, in schimb va avea de suferit insasi bulbul legumei. Din fertilizantii cu potasiu cel mai potrivit este sulfatul de potasiu, pentru ca ceapa are nevoie de sulf, iar de potasiu depinde cum se va pastra leguma. Cenusa la fel contine potasiu.