Știm cu toții numeroasele beneficii ale orezului pentru sănătate, nu-i așa? Dar câți dintre voi știți că oțetul de orez are, de asemenea, nenumărate beneficii de oferit? Oricât de surprinzător ar părea, da, acest agent aromatizant vă poate ajuta la creșterea sănătății!

Derivat fie din orez, fie din vin de orez, oțetul de orez nu este un aliment foarte des utilizat in bucataria romaneasca, ci mai degraba in cea asiatica, fiind folosit mai ales la prepararea orezului pentru sushi, dar si in sosurile dulci-acrisoare.

Deoarece coeficientul său de aciditate este mai mic decât la alte tipuri de oțet, nu este potrivit pentru conservarea alimentelor, ci mai degraba pentru a da aroma mancarurilor si salatelor. Otetul de orez se gaseste in magazinele naturiste si in supermarketuri, sau il puteti prepara acasa.

Iată cum se prepară acest tip de orez!
Ingrediente:
– Zahăr,
– Drojdie,
– Ouă,
– Orez alb.

Mod de preparare:
– Puneti orezul la inmuiat, intr-un bol acoperit, timp de 4 ore.
– Strecurati orezul printr-un tifon si pastrati apa in bol.
– Puneti apa rezultata la frigider, peste noapte, pentru a se aseza.

– Adaugati cate o cana de zahar la ¾ cani de apa de orez si amestecati bine pana acesta se dizolva.
– Fierbeti apa de orez indulcita intr-o oala cu fund dublu, timp de 20 minute.
– Lasati amestecul sa se raceasca si turnati-l intr-un recipient de sticla.

– Adaugati un sfert de lingurita de drojdie la 4 cani de lichid si amestecati bine, pana se dizolva.
– Puneti lichidul la fermentat pentru a obtine otet de orez. Acest proces va dura aproximativ 5 zile. Verificati amestecul sa vedeti daca prezinta bule. Cand bulele dispar, inseamna ca fermentatia s-a oprit.

– Lasati otetul sa fermenteze a doua oara, intr-un alt recipient de sticla, timp de 4 saptamani.
– Cand a doua fermentatie s-a oprit, strecurati otetul printr-un tifon curat si fierbeti-l din nou in oala cu fund dublu. Lichidul poate fi putin tulbure. Daca doriti sa-l limpeziti, adaugati 2 albusuri de ou batute, la fiecare 40 de cani de otet de orez, inainte de a-l fierbe a doua oara.

Ce beneficii are otetul de orez?

1. Imbunatateste digestia
Acidul acetic din otetul de orez imbunatateste digestia si ajuta organismul sa ia mai multi nutrienti (calciu, potasiu, vitamine) din alimentele pe care le consumam.

2. Are proprietati antibacteriene
Otetul de orez ajuta la distrugerea bacteriilor periculoase pentru stomac si intestine. Mai multe studii au aratat ca acesta este eficient in tratamentul salmonellei.

3. Protejeaza ficatul
Mai multe studii au aratat ca otetul de orez mentine ficatul sanatos si il protejeaza de tumori si alte afectiuni.

4. Intareste imunitatea
Datorita continutului de aminoacizi, consumul constant de otet de orez ajuta la cresterea imunitatii. De asemenea, inlatura efectul radicalilor liberi asupra celulelor.

5. Mentine inima sanatoasa
Pentru ca ajuta la scaderea colesterolului si a presiunii sangelui, mentinand in acest fel vasele de sange sanatoase, consumul de otet de orez imbunatateste sanatatea inimii. De asemenea, nu e de neglijat nici faptul ca otetul de orez regleaza nivelul de glucoza din sange.

6. Ajuta la pierderea in greutate
Daca vrei sa slabesti, atunci ar trebui sa te gandesti sa introduci in dieta ta otetul de orez. Acesta nu are calorii si contribuie semnificativ la arderea grasimilor.

7. Tonifiaza si da stralucire tenului
Amesteca o lingurita de otet de orez cu 6 lingurite de apa si cateva picaturi de arbore de ceai verde. Aplica acest amestec in fiecare zi, pe fata, cu o discheta demachianta si tenul tau va fi mai stralucitor si mai tonifiat.

8. Are proprietati antiimbatranire
Japonezii considera ca otetul de mere, in combinatie cu ou sau miere, ii face mai puternici si ii ajuta sa imbatraneasca mai lent.

Condimentează-ți mâncarea cu acest oțet, obținând totodată și numeroasele beneficii pentru sănătate pe care le are de oferit!