Şi ce dacă e post? Ne putem bucura de o felie de prăjitură făcută fără lactate şi ouă. Putem gusta o ciocolată caldă, dar putem şi mânca o porţie de cozonac de post. Da, ai citit bine. Cozonacul e delicios şi merită făcut oricând. Reţeta o ai mai jos.

Bineînţeles, dacă pui ouă şi lapte îţi va ieşi extraordinar de bun ori dacă urmezi reţetă de cozonac de la chef Cătălin Scărlătescu. Totuşi, şi cel de post e demn de a fi luat în considerare. Iată care sunt instrucţiunile de preparare:

Ingrediente:

500 gr făină
200 ml apă călduţă
100 ml ulei
130 gr zahăr
1 plic drojdie uscată
1 pumn de stafide
1 linguriţă extract de vanilie
1 linguriţă esenţă rom
5 gr şofran
1 lingură cacao
un praf sare

Mod de preparare:

Mai întâi amesteci drojdia cu făina şi cu sarea. Dizolvi şofranul şi zahărul în apă fierbinte. De ce să pui şofran? Ca să dea o culoare plăcută cozonacului, în lipsa ouălor. Toarnă câte puţină apă călduţă peste făină. Adaugă apoi esenţele şi uleiul. Amestecă şi frământă până obţii o compoziţie omogenă. Acoperă vasul cu aluat, pune-l într-un loc călduţ şi lasă-l aşa până când îşi dublează volumul.

Împarte apoi aluatul în bucăţi mai mici. Peste jumătate din ele pune pudra de cacao şi frământă bine, ca să se încorporeze pudra în aluat. Rulează-le sub formă de fâşii mai groase.

Pune stafide în a doua jumătate de aluat. Împarte-o şi pe aceasta în mai multe bucăţi, rulate tot sub formă de fâşii. Împleteşte apoi o fâşie cu cacao cu una cu stafide.

Unge cu puţin ulei o tavă de copt, presară făină în el şi pune cozonacul. Lasă-l să mai crească în jur de 30 de minute. Bagă apoi în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pentru circa 45-55 de minute. Imediat ce i-ai scos din cuptor, cât timp este fierbine, unge fiecare cozonac de post cu apă cu zahăr. Presară zahăr tos şi serveşte.