Copilul nu ia singur decizii în privința alimentației până la o anumită vârstă și, oricât am spune că are și gusturi proprii, de cele mai multe dintre ele noi sunt responsabili, părinții.

Să trecem la cele 8 lucruri pe care orice părinte ar trebui să le facă pentru copilul său:

1. Puterea exemplului este cea mai mare

Niciodată copilul nu va înțelege că ceva nu este bun pentru el dacă pe tine te va vedea făcând exact acel lucru. Profesorul Mencinicopschi a atras atenția de nenumărate ori că obezitatea la copii a devenit o problemă majoră și în România. Și nu vorbim aici doar despre faptul că râd copiii de unul mai grăsuț. Obezitatea atrage după ea o mulțime de alte probleme: cardio-vasculare, metabolice și, inclusiv, pentru funcționarea creierului. Așa cum am explicat în articolul despre efectele nocive ale zahărului, cele mai importante sunt exact asupra activității cerebrale.

Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-i oferi copilului exemplul personal. Profesorul Mencinicopschi spune că gusturile alimentare se formează până la vârsta de 10 ani. După, este foarte greu să le mai educi, plus că mai intervin și dependențele alimentare.

2. Dulciurile nu sunt bune pentru copii, nici măcar cele făcute în casă

Pentru că, la preparare, se folosește mult zahăr și făină albă, care are încărcătură glicemică mare. Produsele cu mult zahăr rafinat nu vin cu niciun aport nutritiv pentru copil, doar că-l îngrașă și, în plus, organismul va consuma din rezervele proprii de vitamine și minerale. Rezultatul: un copil gras și, în același timp, anemic. Adică un viitor adult cu mari probleme de sănătate, nu doar de aspect fizic. În plus, consumul de zahăr duce la variații ale glicemiei care au ca efect creșterea riscului de diabet de tip 2. Știu că un copil mereu va cere și că învață de mici că nu te lasă sufletul să-i refuzi și prind arta șantajului foarte repede, dar tu ești adultul în relație și va trebui să te impui. Și să-i inoculezi ideea că unele produse pur și simplu nu sunt bune pentru el. Nu-l lași să bage mâna în cuptorul încins doar pentru că este atras de culoarea aprinsă și te roagă cu ochi mari și umezi, nu? La fel trebuie să gândești și despre dulciurile frumos ambalate și produsele procesate care, evident, conțin mulți conservanți.

Sunt bune cele făcute în casă cu ingrediente sănătoase, adică fără făină albă sau tone de zahăr rafinat. Înlocuitorii sănătoși îi găsiți în articolul spre care am dat link mai sus. Bune sunt, de exemplu, și cele din categoria raw-vegan.

3. Cultivă-i gustul pentru fructe și legume

Fructele sunt extraordinar de gustoase! Prefer oricând un fruct decât o prăjiturică și nu, nu pot să rezist în fața unei lădițe de căpșuni. Cu siguranță poți găsi fructele care-i plac și copilului tău. Plus că există o sumedenie de rețete vegane pentru dulciuri, înghețata fă-i-o în casă, shake-ul de asemenea, oricum îți va ieși mai bun decât cel de la Mac. Garantat!

Ciocolata adaugă-i-o rasă peste diverse spume și shake-uri sau dă-i din cea cu un conținut ridicat de cacao, fără adaosuri gen lapte, fructe, jeleuri etc.

4. Scoate-ți din obicei ideea de desert

Este cel mai prost obicei de pe planetă. Dulciurile, ca și fructele de altfel, trebuie consumate ca gustare, la 2 ore distanță de masă.

5. Prepară-i sucurile în casă

Știu că vei ieși mai scump dar vorbim despre sănătatea copilului tău. Și mereu diluează cu apă plată sucurile din fructe stoarse. Așa cum am spus și în cazul adulților, acestea trebuie socotite la fel ca orice alt aliment. Doar la apă nu există nicio restricție.

6. Obișnuiește-ți copilul să mănânce dimineața

Sărirea peste micul dejun este cel mai frecvent obicei nesănătos pentru adulții din ziua de azi și este și cel mai prost. Și este doar vina părinților pentru că rutina alimentară se educă. Odată ce ți-ai educat organismul că primește dimineața materie din care să-și extragă energie, îți va cere în fiecare zi.

7. Învață-ți copilul de mic să facă mișcare

Dacă va crește așa, nu va putea altfel nici ca adult. Nu mai vorbim despre faptul că vremurile s-au schimbat iar programul zilnic al copilului nu mai înseamnă, ca pe vremea noastră, să se joace în fața blocului. Chiar și cu așa o copilărie, mulți au ajuns adulți sedentari. Dacă-l lași să învețe că statul cu tableta în mână este cea mai bună distracție sau, mai rău, că e mai important să fie deștept decât sportiv, atunci, ca adult, îi va fi infinit mai greu să se obișnuiască să facă mișcare.

Pentru că un om care are grijă de sănătatea și de corpul lui nu are cum să fie un om prost. Sportivii nu sunt, în niciun caz, oameni proști. Nu se poate face o regulă. Cum nici toți oamenii sedentari nu sunt deștepți. Dovadă, meltenii ăia cu lanțuri atârnate pe burdihane umflate. Inteligența nu are nici legătură nu cantitatea de șunci. Și, în niciun caz, nu este direct proporțională. Doar riscurile de îmbolnăvire au o legătură de directă proporționalitate cu grăsimea.

8. Cel mai important sfat dintre toate

Informează-te! Viața copilului tău depinde de asta. Cel mai bun lucru pe care-l poți face este să citești cât mai mult despre asta și în caz de nevoie să alegi specialiști în care să ai încredere, să le urmezi sfaturile exact asa cum ți le va da si să fii foarte puternică.