O metodă naturală de întărire a imunității în sezonul rece este consumul de fagure de miere. Această componentă a stupului este la fel de prețioasă din punct de vedere nutrițional și terapeutic ca și celelalte produse apicole.
Fagurii de miere sunt cel mai natural produs al stupului, nefiind supuşi niciunui fel de prelucrare. Mestecand zilnic fagure de miere, nu faceti nimic altceva decat sa va introduceti compusi biologici activi in organism, precum si extrem de multa vitamina A.
Fagurele cu miere e un amestec de mai multe produse apicole: miere, polen, propolis şi ceară. Este apreciat atât ca aliment cât şi ca remediu.
Cel mai adesea, fagurii sunt folosiţi la tratarea afecţiunilor căilor respiratorii, dar şi în astenii, anemii, alergii, boli de stomac. Ajută la curăţarea dinţilor de tartru, la reglarea metabolismului şi la întărirea imunităţii. Fagurii, mestecaţi cu atenţie, sunt de ajutor celor care suferă de parodontită şi de sângerare gingivală.
Iată 7 beneficii pentru sănătate ale consumului de fagure de miere:
1. Întăreşte sistemul imunitar
Fagurele de miere combate carenţele de vitamine şi minerale din organism. Pentru întărirea imunităţii, se recomandă mestecarea unei bucăţi de fagure în fiecare zi, câte 15- 30 de minute, o lună. Cura trebuie să aibe loc în special primăvara şi toamna.
2. Excelent pentru copii
Datorită dulceţii sale, fagurele de miere este uşor de consumat chiar şi de către copii. Mestecarea unei bucăţi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, le va întări organismul, iar acesta va face faţă mai uşor provocărilor de sezon – răceli, gripe. Pentru consumul zilnic, se recomandă 50 g de fagure.
3. Vindecă răcelile
În caz de răceli, se mestecă 100 g de fagure în fiecare zi, până când simptomele se ameliorează. Fagurele conţine vitamine care combat răceala şi reduc inflamaţiile de la nivelul gâtului.
4. Tratează bolile de stomac
Cei care suferă de gastrită sau tulburări digestive pot să încerce un tratament naturist pe bază de fagure de miere. Este recomandat să se mestece zilnic o bucată de fagure şi să se înghită ceara rezultată. Aceasta va acţiona ca un pansament digestiv şi va reduce senzaţia de arsură.
5. Curăţă cavitatea bucală
Mestecarea fagurelui este bun pentru împiedicarea sângerărilor gingivale şi pentru curăţarea dinţilor. Acesta iti va dezinfecta cavitatea bucala, iti va vindeca gingiile inflamate si te va ajuta la eliminarea tartrului. Se mestecă o bucată de fagure de mai multe ori pe zi, una sau două săptămâni la rând. Ceara nu se înghite. Se clăteşte apoi gura cu ceai de muşeţel călduţ.
6. Cicatrizează rănile
Rănile infectate se pot vindeca mai repede cu ceara din fagurele de miere. Se mestecă fagurele, se colectează ceara şi se modelează. Se ia o cantitate variabilă de ceară, în funcţie de mărimea rănii, se încălzeşte pe o lingură de metal ţinută deasupra flăcării.
Ceara călduţă se aplică pe rană, ca atare sau fixată pe un pansament, şi se lasă preţ de câteva ore sau peste noapte, având grijă ca locul afectat să fie bandajat cu atenţie. Se repetă procedeul înlocuind ceara, până ce aceasta „trage“ tot puroiul.
7. Amelioreaza bolile cailor respiratorii
Aceste boli, de regula, sunt legate de tulburarea metabolismului si lipsa unor nutrienti. Fagurele de miere va completa carenta de vitamine si minerale din organism.
S-a demonstrat faptul ca persoanele care au consumat regulat faguri de miere, inca din copilarie, destul de rar au suferit de boli. Fagurii de miere mestecati zilnic vor intari imunitatea cailor respiratorii, lucru ce va dura cel putin patru ani.
Cea mai buna modalitate de intarire a organismului cu fagure de miere, este mestecarea unui fagure zilnic cate 30 de minute, timp de 30 de zile, de maxim 2 ori pe an. Este de preferat sa se faca acest tratament de intarire a organismului inainte de sezonul rece cat si la terminarea lui.
Bine de ştiut!
Cura cu faguri de miere nu este indicată celor cu diabet, obezitate sau un nivel crescut de acid uric. Deși este un produs sigur pentru consum, nu exagerați. Administrată în cantități mari, ceara din faguri poate duce la obstrucția stomacului.
Pentru a preveni această situație, este mai bine să aruncați ceara care rămâne în gură după mestecarea fagurelui. Evitați să mâncați fagure de miere dacă aveți alergie la polen, venin de albine sau alte produse apicole. Țineți cont, de asemenea, că fagurele de miere este bogat în zahăr.