La un moment dat, cu toții am căzut victime ale foametei furioase și inexplicabile, care, la rândul său, ne determină să gustam carbohidrați cu conținut ridicat de calorii, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Iată câteva opțiuni sănătoase pentru a ne menține greutatea sub control.
Merele
Un măr pe zi ține doctorul departe și foamea la distanță. Este o sursă excelentă de fibre solubile și pectină. Aceste fibre voluminoase necesită timp pentru a fi mestecate, ceea ce permite stomacului să semnalizeze creierului când ați atins sațietatea și previne supraalimentarea.
De asemenea, evită absorbția de calorii și carbohidrați suplimentari, care reduc depozitarea suplimentară de grăsimi în organism. Mai mult, merele consumate în mod constant reglează nivelul de glucoză din sânge şi cresc nivelul de energie.
Merele au, de asemenea, un conținut de fibre și apă care să țină departe starea de foamea, vă vor menține burta plină pentru o perioadă lungă de timp și vă vor împiedica să întindeți mâna spre dulciuri bogate în calorii.
Ghimbirul
Ghimbirul ne controlează pofta de mâncare, ceea ce înseamnă că va ajuta la reducerea poftelor și ne va potoli foamea. Acționează ca un stimulent care se mișcă într-un ritm lent și energizează corpul prin fluxul sanguin.
Are proprietăți antioxidante ridicate, efecte de scădere a colesterolului și reduce secrețiile gastrice. Este, de asemenea, utilizat pe scară largă pentru proprietățile sale medicinale și poate fi adăugat în dieta noastră ca și condiment.
Tărâțele de ovăz
Tărâțele de ovăz conțin un tip unic de fibre solubile, beta-glucani, care prezintă proprietăți remarcabile pentru sănătate și sunt benefice pentru pierderea în greutate.
Au un conținut scăzut de calorii si au fibre sățioase, care absorb apa si măresc volumul in timpul digestiei, oferindu-ți astfel o senzație de sațietate. De asemenea, reduc absorbția caloriilor din intestin, ceea ce menține nivelul zahărului din sânge stabil.
Iaurtul
Bacteriile vii prezente în iaurt mențin un sistem digestiv curat și vă oferă beneficii uimitoare pentru sănătate. Iaurtul este o sursă excelentă de proteine, vitamine, minerale și alți micronutrienți ușor de digerat.
O porție mică de iaurt vă oferă tiamină, care ajută la menținerea apetitului și a creșterii. De asemenea, iaurtul întărește imunitatea, dezvoltă rezistență la combaterea bolilor și ajută la pierderea în greutate.
Ouăle
S-a dovedit că ouăle ne fac să ne simțim plini pentru o perioadă mai lungă de timp și suprimă hormonul grelină care acționează ca un stimulent al apetitului.
De asemenea, conțin proteine de bună calitate care țin la distanță pofta. Ouăle pot fi un plus grozav pentru dieta dumneavoastră dacă doriți să vă micșorați talia, să vă eliminați poftele și să vă monitorizați glicemia.
Condimentele
Ardeii iuți nu numai că adaugă o aromă delicioasă mâncărurilor noastre, dar oferă și o serie de beneficii pentru sănătate. Accelerează metabolismul şi procesul de ardere a caloriilor. Cei care consumă alimente picante au mai puţine şanse să devină obezi.
Se știe că ardeiul iute are capsaicină, care are efecte antiinflamatorii, distruge celulele canceroase, previne riscurile de boli cardiovasculare, stimulează metabolismul și crește consumul de energie.
Pe de altă parte, și scorțișoara are efecte de scădere a zahărului din sânge și te menține sătul pentru o perioadă mai lungă. Așa că stratificați-vă preparatele cu ardei iuți sau stropiți-le cu scorțișoară, pentru beneficii maxime.
Leguminoasele
Leguminoasele și legumele precum năutul, fasolea, lintea și mazărea sunt o sursă excelentă de proteine. Sunt bogate în carbohidrați complecși, cunoscuți ca amidon rezistent și oligozaharide, care încetinesc procesul de digestie.
De asemenea, proteinele și fibrele au un efect combinat, care întârzie golirea stomacului și ne mențin săturați pentru o perioadă mai lungă de timp.
Este indicat să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi. Pe lângă faptul că o hidratare corectă este importantă pentru sănătate, apa îți taie și pofta de mâncare. Un secret ar fi ca, înainte de masă, să bei un pahar mare de apă. Astfel „păcălești” creierul că ai stomacul plin mult mai repede și mănânci mai puțin.