Un bătrân de 83 de ani a fost abandonat de familie… în spital! Pentru că niciunul dintre cei cinci copii nu a vrut să-l mai primească acasă, bărbatul îşi petrece sărbătorile pe o targă în Unitatea de Primi Urgenţe, la Iaşi. Nepăsarea rudelor se împleteşte dramatic cu birocraţia statului. Bătrânul nu poate ajunge într-un cămin pentru că şi-a pierdut buletinul.

Bătrânului îi lipsește cartea de identitate, ceea ce îngreunează demersurile autorităților
La vârsta la care ar fi avut nevoie de sprijin, bătrânul s-a trezit părăsit de familie. Bărbatul a ajuns la spitalul din Iaşi pe 22 decembrie, iar medicii au decis să l externeze în aceeaşi zi. Ambulanţa l-a dus acasă, dar…

Nu m-au primit, i-am dat cinci milioane şi nu mă primesc.Niciunul din cei cinci copii nu vrea să aibă grijă de el. Aşa că bărbatul stă de o săptămână în secţia de Urgențe la Spitalul din Iași.

Diana Cimpoeşu, UPU Spit. de Urg. Iaşi: A vorbit asistentul social din UPU cu copiii din fiecare cele trei căsătorii pe care acest pacient le-a avut în viaţa lui. Niciunul nu a vrut să-l primească acasă.

Anuţa Bălan, sora concubinei bătrânului: El nu are mutaţie aici, el a avut casă pe Sărăriei, i-a ars. Omul ăla trebuie îngrijit, trebuie curăţat, trebuie spălat, e la pampers. Cine să-l îngrijească? Copiii, are familie, are patru băieţi şi o fată!

Medicii spun că nu e prima dată când se confruntă cu astfel de situaţii de sărbători

Diana Cimpoeşu, UPU Spit. de Urg. Iaşi: S-a întâmplat aproape în fiecare an în preajma sărbătorilor să avem părinţi sau bunici pe care familia nu-i primeşte acasă.

Nici autorităţile nu şi asumă responsabilitatea pentru bărbat. Spitalul a apelat la Direcţia de Asistenţă Socială pentru a-i găsi bătrânului un loc. În zadar.

Luminiţa Munteanu, director DAC Iaşi: S-a constatat faptul că de fapt cazul este unul medico-social, fapt care ar face imposibilă cazarea persoanei respective în adăpostul de noapte al Primăriei Municipiului Iaşi, pe principiul că fiind un caz de paleaţie, nu avem personalul specializat pentru a-l îngriji.

Demersurile sunt îngreunate de faptul că pacientului îi lipseşte cartea de identitate, spun reprezentanţii statului.