Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, pe numele ei complet Elisabeta Alexandra Mery, a încetat din viaţă azi, 8 septembrie, la vârsta de 96 ani.

Charles, fiul Elisabetei a II-a, este noul Rege al Marii Britanii, după decesul mamei sale.

Un comunicat a fost emis de Familia Regală în numele lui Charles, noul Rege:
„Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. Deplângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite.

Știu că pierderea ei va fi profund simțită prin țară, Tărâmuri și Commonwealth și de către nenumărații oameni din jurul lumii. În timpul acestei perioade de doliu și schimbare, familia mea și eu vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care Regina a fost atât de mult ținută”.

Potrivit presei britanice, regina va beneficia de funeralii de stat complete, iar cetățenii vor avea ocazia de a-și lua adio de la suverana care a domnit mai bine de 70 de ani.

CNN relatează despre oameni în lacrimi adunați în fața porților Palatului Buckingham, după anunțul decesului suveranei și despre faptul că în mulțime s-a auzit imnul „God Save the Queen” (Dumnezeu s-o mântuiască pe Regină).

Cu siguranţă, a fost una dintre personalităţile marcante ale ultimilor 100 de ani, un simbol al datoriei civice și religioase, elegantă, înţeleaptă, amuzantă, iubită şi criticată, în acelaşi timp.

A urcat pe tron la 6 februarie 1952 şi a avut cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii. A sărbătorit Jubileele de Argint, de Aur, de Diamant şi de Safir.

Regina s-a născut la Londra, pe 21 aprilie 1926. Familia o alinta cu diminutivul Lilibet. A fost educată în privat, acasă. Când avea 13 ani a început cel de-Al Doilea Război Mondial. La 18 ani s-a înrolat în Armată, a fost pe front, a învăţat să conducă şi să repare un camion militar.

După Război, Prinţul Filip cu care a întreţinut o corespondenţă de aproape 5 ani, a cerut-o în căsătorie. Au împreună 4 copii.

În 1980, regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea în timpul primei vizite de stat la Vatican a unui monarh britanic. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat la rândul său Marea Britanie doi ani mai târziu. În 2014, Elisabeta a II-a s-a întâlnit pentru prima dată cu Papa Francisc.

În 1981, a fost ţinta unei tentative de asasinat. Un adolescent a tras 6 focuri de armă înspre Regină. Ulterior, s-a dovedit că erau gloanţe oarbe. Un an mai târziu, reformele fiscale o fac pe Regină să plătească pentru prima dată în istorie impozite.

Popularitatea Reginei a ajuns la cele mai scăzute cote în anul în care a murit prinţesa Diana. Însă, nici unul dintre referendumurile privind abolirea Monarhiei nu a avut succes. Englezii au iubit-o şi au respectat-o.

A condus Biserica Anglicană, a sponsorizat 600 de organizaţii caritabile. A iubit câinii şi caii şi a deţinut numeroase lebede de pe Tamisa.

Avea umor, a jucat alături de James Bond, era elegantă, dar și vestită pentru pălăriile şi ţinutele ei în culorile curcubeului. Dumnezeu s-o ierte şi s-o odihnească în pace!