Atunci când vrei să faci pauză de carne, încearcă rețeta de chiftele din năut cunoscute sub denumirea de FALAFEL.

Năutul este un aliment foarte hrănitor, bogat în vitamine și minerale, recomandat de nutriționiști datorită conținutului ridicat de fibre, dar și pentru că nu conține colesterol.

Rețeta clasică de FALAFEL se prepară din năut crud, hidratat în apă rece cel puțin 10 ore, amestecat cu multe ierburi aromatice și condimente. Însă, atunci când nu ai timp de așteptat, poți folosi năut din conservă.

Atracția acestor chiftele o reprezintă textura de culoare verde crud ce-ți transmite o stare de bine. În plus, au un aport bogat de nutrienți și vitamine. Sunt bogate în fibre, ceea ce înseamnă digestie bună, dar și sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Iată rețeta celor mai sănătoase, dar și gustoase chiftele pe care le poți include în dieta ta zilnică.

Ingrediente:

– 250 gr boabe de năut,
– apă pentru hidratat năutul,
– 1 ceapă galbenă,
– 3-4 căței de usturoi,
– 1 legătură de pătrunjel verde,
– 1 legătură de coriandru verde,

– 1 linguriță de sare,
– 1 linguriță de chimion,
– 1/2 linguriță de piper negru măcinat,
– 2-3 linguri de făină,
– 100 ml ulei de măsline pentru prăjit.

Mod de preparare:

1. Începi prin a clăti bine boabele de năut cu apă rece, apoi le pui într-un vas încăpător și torni apă rece peste ele, cât să fie bine acoperite. Vasul se lasă la loc răcoros de seara până dimineața.

2. A doua zi, scurge bine boabele de năut și pune-le în recipientul unui blender electric.

3. Spală pătrunjelul verde, coriandrul verde și toacă-le mai mărunt. Adaugă-le peste boabele de năut. Procesează-le până obții o pastă cremoasă și frumos colorată.

4. Curăță ceapa, toac-o mărunt și adaug-o peste pasta de năut cu verdeață. Curăță usturoiul, presează-l cu dispozitivul special și adaugă-l peste celelalte ingrediente.

5. Presară sarea și condimentele și omogenizează compoziția. Adaugă făină, atât cât să poți modela chiftelele în mâini și să nu fie lipicioase.

6. Pune o tigaie cu ulei de măsline la încins și rumenește frumos chiftelele falafel, pe toate părțile. Opțional, poți trece chiftelele prin semințe de susan, înainte de prăjire.

7. Scoate-le pe prosoape de hârtie absorbante și lasă-le să elimine din surplusul de ulei.

Pot fi servite cu sos răcoritor din iaurt, usturoi și mărar verde.

Spor la gătit și poftă bună!