Aveți impresia că pielea de pe talpa picioarelor este cea mai aspră piele de pe corp sau că aveți mereu călcâiele crăpate? Dacă da, nu sunteți singurii în situația asta.
Vestea bună este că vă puteți gestiona picioarele uscate și călcâiele crăpate cu remedii foarte simple.
Care sunt cauzele călcâielor crăpate și ale picioarelor uscate?
Picioarele pot fi uscate dacă sunt mereu expuse la vreme extrem de rece sau de caldă, sau pentru că alegeți să mergeți mereu pe suprafețe exterioare desculț sau în sandale.
Există și motive medicale pe care ar trebui să le cercetați mai atent:
– Eczema
Dacă pielea este uscată și vă mănâncă, iar o dată cu scărpinatul, devine solzoasă sau începe să se descuameze, este posibil să vă confruntați cu eczeme. În acest caz medicul vă poate pune un diagnostic corect și vă poate prescrie creme și loțiuni.
– Picior de atlet
Călcâiele crăpate și picioarele uscate pot fi, de asemenea, un simptom al piciorului de atlet (o ciupercă), care poate apărea dacă picioarele tale sunt umede sau poartă șosete transpirate pentru perioade lungi de timp.
– Deficit de vitamine și minerale in corp
Este indicat ca la recomandarea medicului sau a farmacistului să faceți o cură cu vitamina A și Zinc. Lipsa acestor două vitamine duce la uscarea pielii.
Remedii naturiste pentru călcâiele crăpate și picioarele uscate. Cum să tratezi totul acasă.
1. Baie cu fulgi de ovăz
Înmoaie-ți picioarele în acest amestec liniștitor cu apă călduță și relaxează-te. După aproximativ 20 de minute, scoateți-vă picioarele și cu un prosop curat, uscați-vă cu grijă. Pentru a bloca hidratarea, încercați să vă acoperiți picioarele cu o loțiune hidratantă, unt de cacao sau ulei de măsline. Picioarele și gleznele ar trebui să fie mătăsoase și netede.
2. Sarea Epsom
Puteți încerca, de asemenea, să vă calmați picioarele și călcâiele cu o baie de sare Epsom. Puteți cumpăra sare Epsom de la orice farmacie. Urmați instrucțiunile de pe ambalaj și sunteți pe drumul spre o baie de picioare naturală și liniștitoare.
3. Apă călduță cu zeamă de lămâie sau oțet de mere
Seara, înmoaie-ți picioarele în apă călduță cu zeamă de lămâie sau puțin oțet de mere.
4. Mască din banane cu miere de albine
Poți face acasă o mască dintr-o banană amestecată cu puțină miere de albine. Această rețetă este un adevărat elixir pentru pielea crăpata a picioarelor. Mierea este cunoscută pentru proprietățile sale emoliente și antibacteriene. Mai mult, cercetătorii arată că mierea poate ajuta la vindecarea, curățarea rănilor și la hidratarea pielii.
Alte tratamente pentru picioarele uscate și călcâiele crăpate:
– Cremă sau loțiune hidratantă cu unt de shea sau aloe. Acidul salicilic, acidul alfa-hidroxi, izomeratul de zaharide și ureea din loțiuni pot ameliora simptomele picioarelor uscate.
– Tratament cu ceară de parafină. Vă acoperiți picioarele cu ceară caldă, topită, după ce v-ați curățat picioarele. Odată ce ceara s-a răcit ușor, o îndepărtați, rămânând o piele moale, netedă și hidratată.
Ce să faci să nu mai ai călcâie și tălpi crăpate:
> În primul rând, atât pentru picioarele uscate, cât și pentru călcâiele crăpate, evitați să vă expuneți picioarele la vreme extrem de caldă sau rece. Purtați în permanență încălțăminte adecvată și șosete uscate.
> Pentru călcâiele crăpate și pielea uscată, încercați să faceți tot posibilul să nu vă expuneți picioarele la apă foarte fierbinte atunci când faceți baie.
> Revizuiți tipul de săpun pe care îl folosiți pentru a vă curăța corpul. Este posibil ca acesta să vă usuce pielea. Lauril sulfatul de sodiu și parfumurile artificiale sunt principalele ingrediente pe care trebuie să le evitați atunci când aveți pielea uscată și alegeți un săpun.