Plantă modestă, des întânită pe pajişti umede, pe malurile apelor sau prin crânguri, Pufuliţa este un leac natural uimitor. Compoziţia sa chimică o transformă într-o adevărată comoară terapeutică. Conţine taninuri, flavonoide, saponine, mucilagii, uleiuri volatile, vitamina C, fier, cupru, zinc, sulf, mangan.

Pufuliţa este de mare ajutor în tratarea adenomului de prostată, afecțiuni biliare, hepatice, ciroze, diferite forme de cancer, hipertensiune arterială, tratarea hepatitelor virale şi cronice, pancreatitei, litiazei urinare, cistitelor. Infuzia, pulberea și tinctura de pufuliță uscată sunt ideale pentru tratarea multor afecțiuni.

Cum se prepară?

Una dintre formulele recomandate este infuzia, preparată astfel: o linguriţă cu plantă mărunţită la 250 ml apă caldă. Se lasă la infuzat 20-30 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2 căni pe zi, în paralel cu o dietă fără alcool şi produse de origine animală. Prima cană dimineața pe stomacul gol, iar a doua cană seara, cu jumătate de oră înainte de cină.

Frunzele uscate pot înlocui cu succes ceaiul verde, iar cele proaspete, cu lăstari tineri, se pot consuma fierte, ca legume.

Pufuliţa este redutabilă în combaterea stomatitelor şi a ulcerului gastro-duodenal. În acest scop, se prepară un macerat din 4 linguriţe cu pulbere de plantă la 1/2 litru de apă rece.

Se lasă de seara până dimineaţa, se strecoară, iar peste planta rămasă se toarnă 1/2 litru de apă caldă. Se lasă la infuzat 15-20 minute, apoi se răceşte. Se combină cele două extracte, iar cantitatea obţinută se consumă pe parcursul unei zile.

Pentru uz extern se prepară un decoct din rădăcină (30 grame la 1 litru de apă), ce se utilizează sub formă de gargară.

Pufuliţa este de un real folos celor care suferă de afecţiuni ale ficatului, precum hepatita, congestii hepatice sau ciroza. În acest scop, se recomandă pulberea obţinută prin măcinare cu râşniţa de cafea sau în piuă. Pulberea se ţine 10-15 minute sub limbă, apoi se înghite cu apă.

În fazele precirotice şi în ciroză se administrează pulbere de Pufuliţă, combinată în părţi egale cu anghinare şi pelin, câte 1 linguriţă de 4 ori pe zi.

Tinctura de Pufulița

Tinctura de Pufulița este ideală pentru tratarea adenomului de prostată, a hepatitei virale și a unor forme de cancer, fiind foarte repede asimilată de organism. Tratamentul cu tinctură este de lungă durată și se ia conform recomandării unui specialist fitoterapeut sau a unui medic.

Se administrează câte 30-50 de picături zilnic, de 3 ori pe zi, după mesele principale, timp de cel puțin 90 de zile.

Cum se prepară tinctura de pufulița?

Într-un borcan se pun 100 g de pufulița (aproximativ 20 de linguri de pulbere obținută prin măcinare cu râșnița electrică de cafea), 200 ml. (1 pahar) de apă și 200 ml. de alcool alimentar de 90 grade.

Se lasă totul la macerat timp de 12 zile (timp în care este bine să se agite recipientul de macerare de 2-3 ori pe zi), apoi se scoate și se filtrează prin tifon. Tinctura se păstrează în sticle bine închise, la loc întunecos și răcoros.

Planta nu trebuie să aibă o vechime mai mare de 2 ani, deoarece atunci, proprietățile sale terapeutice scad simțitor.