Te interesează ideea de a lua suplimente naturale pentru o imunitate sporită?
Dacă da, ai fi șocat să afli despre cealaltă parte a unui astfel de supliment popular – spirulina.

Ce este Spirulina

Spirulina este formată din microalge filamentoase plutitoare care cresc în corpuri de apă alcalină. Datorită valorii sale nutritive ridicate, spirulina a fost consumată ca hrană timp de secole în Africa Centrală.
Acum este utilizată pe scară largă ca supliment alimentar la nivel mondial. Oamenii consumă spirulina pe cale orală sub formă de pulbere, fulgi sau tablete.
Pulberea și fulgii de spirulină se adaugă de obicei în sucurile și piureurile de fructe. Poate avea un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră dacă nu îl luați în doze controlate.

Citiți mai departe pentru a afla cum.

Agravează Fenilcetonuria

Fenilcetonuria este o tulburare dobândită genetic în care pacientul nu poate metaboliza aminoacidul numit fenilalanină din cauza lipsei unei enzime numite fenilalanină hidroxilază.
Pacientul prezintă simptome cum ar fi dezvoltarea întârziată, convulsii, hiperactivitate și dizabilitate analitică. Din păcate, spirulina este o sursă bogată de fenilalanină.
Consumul de spirulină agravează simptomele fenilcetonuriei!

Exacerbează simptomele bolilor autoimune

O boală autoimună se dezvoltă atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase din corpul dumneavoastră, provoacă leziuni ale organelor și inflamații.
Artrita, astmul, parodontita, vitiligo, diabetul de tip 2, scleroza multiplă, psoriazisul și anemia pernicioasă sunt câteva exemple de boli autoimune.
Spirulina este, la urma urmei, un corp străin. Când îl consumi, corpul reacționează excesiv și amplifică activitatea sistemului imunitar. Acest lucru agravează simptomele unei boli preexistente sau dă naștere la inflamații severe.

Interacționează cu anumite medicamente

Spirulina este un iritant pentru sistemul imunitar. Poate interfera cu medicamente, în special imunosupresoare.
O persoană care ia medicamente imunosupresoare nu trebuie să consume spirulină. Altfel, va diminua efectul medicamentului, rezultând complicații grave.

Risc de toxicitate a metalelor grele

Anumite soiuri de spirulină care sunt produse în condiții neproprii sunt deseori infestate cu urme semnificative de metale grele, precum mercur, cadmiu, arsenic și plumb.
Consumul prelungit de spirulină care provine din astfel de surse duce la deteriorarea organelor vitale, cum ar fi rinichii și ficatul.
În comparație cu adulții, copiii prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații fatale din cauza otrăvirii cu metale grele din spirulina contaminată.
Asigurați-vă că verificați de unde provine spirulina.

Tulburări renale

Corpul nostru produce o cantitate semnificativă de amoniac, deoarece metabolizează proteina din spirulină, care se transformă în uree.
Acest lucru pune presiune excesivă asupra rinichilor pentru a elimina o cantitate atât de mare de uree din sânge, rezultând în cele din urmă o eficiență scăzută a rinichilor și chiar insuficiență renală.
Unele persoane tind să dezvolte pietre la rinichi din cauza unor concentrații atât de mari de uree în sistemul renal.

Declanșează edemul și fluctuația greutății corporale

Spirulina este plină de vitamine, proteine și minerale. Persoanele cu funcție renală compromisă nu ar putea elimina componentele inutile din fluxul lor sanguin.
Unul dintre cele mai abundente minerale găsite în spirulină este iodul. În timp ce, pe de o parte, este bine să luați iod din spirulină, pe de altă parte, vă poate afecta glanda tiroidă și paratiroidă. Efectele sunt mai pronunțate la persoanele cu hiperparatiroidism.
Acumularea de substanțe nutritive excesive, împreună cu iod, în sânge duce la retenție de lichide (edem) la nivelul membrelor, dezechilibru în absorbția calciului, fosfatului și iodului și creștere sau pierdere bruscă în greutate, letargie și boli cardiovasculare.

 Disconfort digestiv și greață

Consumul de spirulină poate duce la flatulență, provocând crampe abdominale, greață și anafilaxie – în special la persoanele care o consumă pentru prima dată.
Soiurile de spirulină infestate cu contaminanți, cum ar fi microcistinele (toxinele produse de algele albastre-verzi), dau naștere, de asemenea, la boli gastrice grave, cum ar fi deshidratarea acută și indigestia.

Ar putea cauza anxietate și boli ale neuronilor motori (MND)

Spirulina recoltată din sursele sălbatice neîngrădite, cum ar fi lacurile, iazurile etc, conțin tulpini toxice.
Astfel de alge albastre-verzi similare morfologic produc substanțe chimice neurotoxice, cum ar fi β-metilamino-L-alanina sau BMAA, care ar putea provoca tulburări neurodegenerative severe, cum ar fi boala neuronilor motorii (MND), scleroza laterală amiotrofică (SLA), Alzheimer, Parkinson, demență, anxietate și insomnie.

Risc pentru femeile însărcinate și care alăptează

Siguranța spirulinei pentru femeile însărcinate și care alăptează nu este bine explorată. Prin urmare, se recomandă ca femeile însărcinate sau care alăptează să evite să ia spirulină sau să rămână sub supraveghere medicală strictă în timp ce fac acest lucru.
Sugarii și copiii trebuie ținuți departe de astfel de suplimente, deoarece dezvoltă rapid alergii și reacții severe.

Pe scurt…
Algele precum spirulina sunt extrem de benefice pentru corpul nostru DOAR dacă o luăm în doza potrivită.
Nu numai dozajul, ci și sursa din care obțineți astfel de suplimente are un efect semnificativ asupra sănătății dumneavoastră. Este important să știți
•compoziția biochimică (microbi coexistenți)
•ce fel de evacuare intră în aceste ape
•cum se face controlul calității apei din care provine
Pentru a profita de beneficiile maxime ale unui supliment nutritiv excelent, cum ar fi spirulina, trebuie să vă întrebați astfel de detalii pentru a evita efectele secundare grave enumerate aici.

Nu uitați să vă informați întotdeauna medicul cu privire la doza și modul în care corpul dumneavoastră reacționează la spirulină. În cazul în care observați oricare dintre simptomele pe care le-am discutat, întrerupeți aportul de spirulină și vizitați imediat medicul dumneavoastră.