Mugurii de plop sunt folosiți în scop medicinal încă de pe vremea medicilor greci ai antichității.

Muguri de plop – proprietăți

Mugurii de plop sunt bogați în rășină și salicină, substanțele cea mai importantă din punct de vedere terapeutic. Conțin de asemenea nigracină, populină, salicortină, taninuri, quercetină, ramentină și acizi: cafeic, galic și malic.

Sunt renumiți pentru proprietățile lor antiinflamatoare puternice. Din aceste considerente, mugurii de plop sunt considerați o plantă de leac pentru diverse tipuri de dureri și inflamații.

Au efecte analgezice, antipiretice (scad febra), antiplachetare (subțiază sângele), antireumatice și anti-gutoase.

Când se culeg mugurii de plop?

Mugurii de plop se recoltează începând cu luna decembrie și până în martie. Este indicat să așteptați până în martie, deoarece în această lună au cel mai mare conținut de rășină.

Mugurii se desprind de pe crengi și se pun direct în borcane de sticlă sau recipiente de metal, deoarece rășina pătează și încleiază tot.

Se usucă afară, la loc umbros și aerisit. Este însă greu să usuci complet mugurii de plop, deoarece rășina are tendința de a menține umezeala în mijloc.

Cum se folosesc mugurii de plop?

Mugurii de plop proaspeți pot fi conservați sub diverse forme: ulei, tinctură, alifii.

Ulei de muguri de plop

Ingrediente

1 parte muguri de plop
3 părți ulei de măsline
Este recomandat să infuzezi mugurii la bain-marie, la foc mic, într-un ritm lent. Vei avea nevoie de 2-4 zile pentru această rețetă. Căldura constantă ajută la topirea rășinii și amestecarea ei în ulei.

Uleiul de muguri de plop trebuie să aibă la final o culoarea aurie și un parfum foarte plăcut. Strecurați uleiul și înlăturați mugurii, fără să îi presați, pentru a nu extrage apa din ei.

Păstrați uleiul într-un borcan închis ermetic, într-un loc întunecos și răcoros.

Uleiul de muguri de plop poate fi folosit la prepararea de alifii și uleiuri de masaj. Are efecte antiinflamatoare. Încălzește articulațiile și calmează durerile articulare și musculare.

Tinctură de muguri de plop

Ingrediente

100 g de muguri de plop
300 ml de alcool de 75% sau 95%
Puneți mugurii la macerat în alcool într-un borcan curat. Așezați-l într-un loc călduros și agitați-l zilnic. Se lasă la macerat cel puțin 1 săptămână, apoi se strecoară. Se păstrează într-o sticlă închisă la culoare. Tinctura de plop este utilă în răni și infecții.

Sau puteți încerca rețeta Părintelui Iov Burlacu de la Neamț: se pun 50 g de muguri de plop la macerat în 250 g de spirt tare de 90 de grade, vreme de 8 zile. Sticla se ține la căldură.

Cu această tinctură se tratează tusea și durerile de brâncă. Se iau câte 15 picături, de 3 ori pe zi, cu puțină apă. Se fac de asemenea frecții ale zonelor corpului afectate de lovituri, scrântituri sau umflături.

Ceai de muguri de plop

Ingrediente

40 g de muguri de plop uscați
1 litru de apă
Ceaiul se bea contra reumatismului, picioare umflate și retenție de apă (edeme).

Scoarța de plop este și ea folositoare în inflamațiile articulațiilor și gută. Se fierbe ½ linguriță de scoarță cu 250 ml de apă timp de 10 minute. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi.

Alifie de muguri de plop

Ingrediente

1 parte de muguri de plop
3 părți apă
2 părți de untură de porc
Preotul Iov Burlacu de la Neamț recomandă această rețetă. Se fierb mugurii în apă timp de 3 ore. În lichidul rămas se adaugă untura și s mai fierbe la foc mic până când se îngroașă ca o cremă.

Această alifie se folosește pentru:

inflamații
ulcere
încheieturi umflate și dureroase
vindecarea arsurilor

Ceai de muguri de plop negru pentru afecțiuni urinare

Mugurii de plop negru ajută în bolile urinare. În nefrită, cistită și pietre la rinichi, se recomandă următoarea rețetă:

Se pun 2 lingurițe de muguri uscați la infuzat într-un litru de apă timp de 10 minute. Se beau 2-3 căni pe zi. Ceaiul atenuează durerile și procesul infecțios.

Ceai de muguri de plop pentru răceală

Mugurii de plop au efecte antitusive, antiinflamatoare și emoliente asupra membranelor interne. Cresc transpirația, scad febra și ameliorează simptomele de răceală.

În bronșită și răceli se recomandă următoarea rețetă:

Se pun 5 linguri de muguri de plop uscați la infuzat într-un litru de apă, timp de 10 minute. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Sau se administrează câte 40 de picături de tinctură de muguri de plop, de 3 ori pe zi, cu puțină apă.

Ceai de muguri de plop pentru hemoroizi și fisuri anale

Mugurii de plop reduc inflamația și disconfortul cauzat de hemoroizi și fisuri anale. Puteți încerca această rețetă:

Se fierb câteva linguri de muguri de plop uscați într-un litru de apă. Se strecoară și ceaiul obținut se adaugă într-un lighean. Se fac băi de șezut.

Contraindicații

Unele persoane pot fi alergice sau sensibile la aspirină și salicilați. Mugurii de plop conțin acid salicilic și de aceea pot provoca reacții alergice în urma aplicării lor pe piele.