Încă din cele mai vechi timpuri, ierburile au fost folosite ca tratamente naturale pentru diverse boli, inclusiv infecții virale.
Datorită concentrației lor de compuși vegetali puternici, multe plante ajută la combaterea virusurilor și sunt favorizate de practicienii medicinei naturiste.
Iată 15 ierburi cu activitate antivirală puternică:
1. Oregano
Oregano este o plantă populară din familia de mentă, cunoscută pentru calitățile sale medicinale impresionante. Compușii săi din plante, care includ carvacrolul, oferă proprietăți antivirale.
Într-un studiu pe epruvetă, atât uleiul de oregano cât și carvacrolul izolat au redus activitatea norovirusului murin (MNV) în termen de 15 minute de la expunere.
MNV este extrem de contagios și cauza principală a gripei stomacale la om. Este foarte asemănător cu norovirusul uman și este utilizat în studii științifice, deoarece norovirusul uman este notoriu a fi dificil de crescut în mediile de laborator.
Uleiul de oregano și carvacrolul s-au dovedit, de asemenea, că prezintă activitate antivirală împotriva virusului herpes simplex tip 1 (HSV-1); rotavirus, o cauză frecventă de diaree la sugari și copii; și virusul sincțial respirator (RSV), care provoacă infecții respiratorii.
2. Salvie
De asemenea, un membru al familiei de mentă, salvia este o plantă aromatică care a fost folosită mult timp în medicina tradițională pentru a trata infecțiile virale.
Proprietățile antivirale ale salviei sunt atribuite mai ales compușilor numiți safficinolidă și salvie, care se găsesc în frunzele și tulpina plantei.
Cercetările pe epruveta indică faptul că această plantă poate lupta cu virusul imunodeficienței umane de tip 1 (HIV-1), ceea ce poate duce la SIDA. Într-un studiu, extractul de salvie a inhibat în mod semnificativ activitatea HIV împiedicând virusul să intre în celulele țintă.
Salvia a fost, de asemenea, dovedit că combate HSV-1 și Indiana veziculovirus, care infectează animale de fermă precum cai, vaci și porci.
3. Busuioc
Multe tipuri de busuioc , inclusiv soiurile dulci și sfinte, pot lupta cu anumite infecții virale.
De exemplu, un studiu pe epruvetă a descoperit că extractele de busuioc dulce, inclusiv compuși precum apigenina și acidul ursolic, au prezentat efecte puternice împotriva virusurilor herpetice, hepatitei B și enterovirusului.
Busuiocul sfânt , cunoscut și sub numele de tulsi, s-a dovedit că crește imunitatea, ceea ce poate ajuta la combaterea infecțiilor virale.
Într-un studiu de 4 săptămâni la 24 de adulți sănătoși, suplimentând cu 300 mg de extract de busuioc sfânt au crescut semnificativ nivelurile de celule T ajutatoare și celule ucigașe naturale, ambele celule imune care ajută la protejarea și apărarea corpului de infecțiile virale.
4. Fenicul
Feniculul este o plantă cu aromă de lemn dulce, care poate lupta împotriva anumitor virusuri.
Un studiu pe epruvetă a arătat că extractul de fenicul a prezentat efecte antivirale puternice împotriva virusurilor herpetice și parainfluenza de tip 3 (PI-3), care provoacă infecții respiratorii la bovine.
Mai mult, trans-anetolul, componenta principală a uleiului esențial de fenicul, a demonstrat efecte antivirale puternice împotriva virusurilor herpetice.
Conform cercetărilor efectuate pe animale, feniculul poate, de asemenea, să îți impulsioneze sistemul imunitar și să scadă inflamația , care, de asemenea, poate ajuta la combaterea infecțiilor virale.
5. Usturoiul
Usturoiul este un remediu natural popular pentru o gamă largă de afecțiuni, inclusiv infecții virale.
Într-un studiu efectuat la 23 de adulți cu negi cauzate de papilomavirus uman (HPV), aplicarea extractului de usturoi pe zonele afectate de două ori pe zi a eliminat negii la toate persoanele după 1-2 săptămâni.
În plus, studii mai vechi pe epruvetă notează că usturoiul poate avea activitate antivirală împotriva gripei A și B, HIV, HSV-1, pneumonie virală și rinovirus, care provoacă răceala comună . Cu toate acestea, cercetarea actuală lipsește.
Studiile efectuate pe animale și pe epruvete indică faptul că usturoiul îmbunătățește răspunsul sistemului imunitar prin stimularea celulelor imune protectoare, care se pot proteja împotriva infecțiilor virale.
6. Roiniță
Roinița este o plantă care este folosită frecvent în ceaiuri și condimente. Este, de asemenea, celebrata pentru calitățile sale medicinale.
Extractul de roiniță este o sursă concentrată de uleiuri esențiale puternice și compuși vegetali care au activitate antivirală.
Cercetările pe epruvetă au arătat că are efecte antivirale împotriva gripei aviare, virusurilor herpetice, HIV-1 și enterovirusului 71, care pot provoca infecții severe la sugari și copii.
7. mentă
Menta este cunoscută ca având calități antivirale puternice și se adaugă în mod obișnuit la ceaiuri, extracte și tincturi menite să trateze în mod natural infecțiile virale.
Frunzele și uleiurile sale esențiale conțin componente active, inclusiv mentolul și acidul rosmarinic, care au activitate antivirală și antiinflamatoare.
Într-un studiu pe epruvetă, extractul de frunze de mentă a prezentat o activitate antivirală puternică împotriva virusului respirator sincytial (RSV) și a scăzut semnificativ nivelul compușilor inflamatori.
8. rozmarin
Rozmarinul este frecvent utilizat în gătit, dar are, de asemenea, aplicații terapeutice datorită numeroșilor compuși ai plantelor, inclusiv acidul oleanolic.
Acidul oleanolic a prezentat o activitate antivirală împotriva virusurilor herpetice, HIV, gripei și hepatitei în studiile la animale și pe epruveta.
În plus, extractul de rozmarin a demonstrat efecte antivirale împotriva virusurilor herpetice și hepatitei A, care afectează ficatul.
9. Echinacea
Echinacea este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în medicina pe bază de plante datorită proprietăților sale impresionante de promovare a sănătății. Multe părți ale plantei, inclusiv florile, frunzele și rădăcinile sale, sunt utilizate pentru remedii naturale.
De fapt, Echinacea purpurea , o varietate care produce flori în formă de con , a fost folosită de nativii americani pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv infecții virale.
Mai multe studii pe epruvetă sugerează că anumite soiuri de echinacea , inclusiv E. pallida , E. angustifolia și E. purpurea sunt deosebit de eficiente în combaterea infecțiilor virale precum herpesul și gripa.
În special, se consideră că E. purpurea are efecte de stimulare a imunității, ceea ce o face deosebit de utilă pentru tratarea infecțiilor virale.
10. Soc
Socul este o familie de plante numită și bătrânica. Socul este introdus într-o varietate de produse, cum ar fi elixirurile și pastilele, care sunt utilizate pentru a trata în mod natural infecțiile virale precum gripa și răceala obișnuită.
Un studiu efectuat la șoareci a stabilit că sucul concentrat de soc a suprimat replicarea virusului gripal și a stimulat răspunsul sistemului imunitar.
Mai mult decât atât, într-o revizuire a 4 studii efectuate la 180 de persoane, s-a constatat că suplimentele de soc reduc substanțial simptomele respiratorii superioare cauzate de infecțiile virale.
11. Lemn dulce
Lemnul dulce a fost folosit în medicina tradițională chineză și în alte practici naturale de secole.
Glicirina, lichiritigenina și glabridina sunt doar câteva dintre substanțele active din lemnul dulce care au proprietăți antivirale puternice.
Studiile efectuate pe epruvetă demonstrează că extractul de rădăcină de lemn dulce este eficient împotriva virusului HIV, a VSR, a virusului herpetic și a coronavirusului sever (respirativ acut) legat de sindromul respirator acut (SARS-CoV), care provoacă un tip grav de pneumonie.
12. Astragalus
Astragalus este o plantă cu flori populara în medicina tradițională chineză. Se mândrește cu polizaharidul Astragalus (APS), care are calități semnificative de îmbunătățire a imunității și antivirale.
Studiile efectuate pe epruvete și pe animale au arătat că astragalus combate virusurile herpetice, hepatita C și virusul gripal H9.
În plus, studiile pe epruvetă sugerează că APS poate proteja celulele astrocitelor umane, cel mai abundent tip de celule din sistemul nervos central, de infecția cu herpesul.
13. Ghimbir
Produsele de ghimbir, cum ar fi elixirurile, ceaiurile și pastile, sunt remedii naturale populare – și pentru un motiv întemeiat. Ghimbirul s-a dovedit a avea o activitate antivirală impresionantă datorită concentrației sale mari de compuși vegetali puternici.
Cercetările pe epruvete demonstrează că extractul de ghimbir are efecte antivirale împotriva gripei aviare, RSV și calicivirusului felin (FCV), care este comparabil cu norovirusul uman.
În plus, s-a descoperit că compuși specifici din ghimbir, cum ar fi gingerolii și zingerona, inhibă replicarea virală și împiedică virusurile să intre în celulele gazdă.
14. Ginseng
Ginsengul , care poate fi găsit în soiurile coreene și americane, este rădăcina plantelor din familia Panax . Folosit mult timp în medicina tradițională chineză, s-a dovedit a fi deosebit de eficient în combaterea virusurilor.
În studiile efectuate pe animale și epruveta, extractul de ginseng roșu coreean a prezentat efecte semnificative împotriva VSR, virusurilor herpetice și hepatitei A.
În plus, compușii din ginseng numiți ginsenoside au efecte antivirale împotriva hepatitei B, norovirusului și coxsackievirusurilor, care sunt asociate cu mai multe boli grave – inclusiv o infecție a creierului numită meningoencefalită.
15. Păpădie
Păpădiile sunt considerate in general buruieni, dar au fost studiate pentru multiple proprietăți medicinale, inclusiv efecte antivirale potențiale.
Cercetările pe epruvete indică faptul că păpădia poate combate hepatita B, HIV și gripa.
Mai mult, un studiu pe epruvetă a menționat că extractul de păpădie a inhibat replicarea dengue, un virus purtat de țânțari care cauzează febră dengue. Această boală, care poate fi fatală, declanșează simptome precum febră mare, vărsături și dureri musculare.