Prunele sunt unele dintre cele mai hrănitoare fructe, fiind o sursă excelentă de fibre și antioxidanți. Consumate atât în stare pură, cât și uscate, prunele conțin neoclorogenic și acid clorogenic, substanțe antioxidante puternice care distrug radicalii liberi ce atacă celulele umane.

Mai mult, ele conțin un amestec de vitamine (C,A,K, acid folic) și minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu) care ajută la coagularea sângelui, gestionarea stresului, reducerea oboselii, dezvoltarea globulelor roșii sănătoase și susținerea generală a sistemului imunitar.

Au un conținut scăzut de calorii (30 kcal la 100 de grame), sunt bogate în carbohidrați (9,6 grame la 100 de grame), sărace în grăsimi (0,1 grame la 100 de grame) și bogate în proteine (0,6 grame la 100 de grame).

Află de ce este recomandat să consumi cât mai multe prune. Iată 15 beneficii pentru sănătate:
1. Prunele tratează anemia feriprivă.
Prunele conțin mici cantități de fier organic asimilabil, iar consumul regulat ajută la asimilarea mai ușoară a fierului din alte alimente. Pentru absorbția fierului sunt recomandate cure timp de o lună, cu cel puțin 300 gr de prune pe zi, înainte de mesele principale.

2. Consumul de prune tratează constipația.
Sedentarismul, consumul predominant de carne sau alimentația săracă în fibre poate provoca constipația, una dintre cele mai întâlnite afecțiuni. Consumul de prune timp de 2-3 zile ajută la tratarea și prevenirea constipației, datorită conținutului crescut de celuloză și mucilagiu. Acestea stimulează tranzitul intestinal oferind un efect laxativ.

3. Sunt bogate în carbohidrați buni.
Prunele sunt printre puținele fructe recomandate în diete, atunci când este interzis consumul de carbohidrați. Sunt recomandate prunele proaspete și nu prunele uscate, deoarece acestea din urmă stimulează pancreasul să secrete insulină și cresc glicemia.

4. Prunele stimulează memoria.
Consumul zilnic de prune, cel puțin trei prune pe zi, ajută la eliminarea celulelor deteriorate, care afectează concentrarea și atenția. Datorită conținutului bogat de antioxidanți, prunele sunt un adjuvant natural pentru îmbunătățirea memoriei.

5. Consumul de prune previne bolile de inimă.
Pentru că sunt sărace în grăsimi și nu conțin grăsimi saturate, prunele nu sunt un risc pentru inima. Consumul de prune nu duce la creșterea colesterolului și automat scade riscul atacului de cord.

6. Prunele sunt bogate în vitamina C.
Prunele sunt o sursă bogată de vitamina C, fiecare fruct conține aproximativ 7% din aportul zilnic recomandat.

7. Prunele previn diabetul.
Prunele proaspete au proprietăți de reglare a glicemiei și, prin stimularea metabolismului glucid, ele previn apariția diabetului. Diabetul se caracterizează prin tulburări ale metabolismului în sânge.

8. Consumul de prune îmbunătățește vederea și elasticitatea pielii.
Pentru că sunt o sursă bogată de vitamina A și betacaroten, prunele ajută la îmbunătățirea vederii și pot preveni degenerarea maculară.

9. Reglarea tulburărilor gastrointestinale.
Fibrele, isatina sau sorbitol, o serie de compuși benefici din prune, ajută la reglarea sistemului digestiv și implicit la ameliorarea afecțiunilor tractului intestinal.

10. Tratează afecțiuni ale oaselor.
Prunele conțin 8% din doza zilnică recomandată de vitamina A, iar asta ajută la refacerea și creșterea oaselor. Un consum regulat de prune îți oferă sursa de energie de care ai nevoie pentru a te reface mai repede în urma unei lovituri sau a unui accident.

11. Recomandate pentru prevenirea tumorilor cancerigene.
Datorită conținutului ridicat de acid malic, dar și conținutului mic de acid citric, prunele au acțiune antitumorală intensă și sunt cele mai recomandate fructe pentru prevenirea cancerului.

12. Prunele blochează evoluția astmului.
Coaja prunelor conține resveratrol, substanță ce are un efect antihistamic și are o acțiune calmantă în cazul reacțiilor alergice, care declanșează crize de astm.

13. Previn osteoporoza.
Consumul zilnic de prune poate compensa lipsa vitaminei D și calciului din organism, prevenind astfel osteoporoza. De asemenea, prunele reduc numărul de bufeuri, elimină spasmele și elimină amețelile și letargia.

14. Prunele vindecă infecțiile gripale.
În urma mai multor studii efectuate, cercetătorii au demonstrat că principiile active din prune inhibă și distrug virușii gripali.

15. Consumul de prune previne îmbătrânirea prematură.
Datorită conținutului bogat de antioxidanți, prunele luptă împotriva radicalilor liberi și mențin pielea tânără, prevenind îmbătrânirea prematură.

Contraindicații:
Prunele sunt bogate în conținutul de oxalați, care se pot acumula și cristaliza în timp. Din acest motiv, ele nu sunt recomandate persoanelor care suferă de probleme renale sau la nivelul vezicii biliare. Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat, deoarece au un conținut ridicat de glucide.