Pe lângă sfaturile obişnuite, menite să ne întărească imunitatea, trebuie să punem mare preţ şi pe felul în care ne alimentăm. Astfel, pentru întărirea sistemului imunitar, putem consuma mai des un aliment aparent banal, însă cu beneficii uriaşe pentru sănătate: varza murată.

Varza murată, paznicul florei intestinale

Varza murată este o legumă lacto-fermentată şi implicit, o ‘’explozie’’ de probiotice, cunoscute drept bacterii bune, care au grijă de flora intestinală şi întăresc sistemul imunitar.

Poate mai puţin cunoscut este faptul că fermentarea sporeşte conţinutul de Vitamina C al verzei, care favorizează activitatea globulelor albe, micii ‘’soldaţi’’ ai sistemului imunitar.

Remediu pentru întărirea imunităţii

Varza murată, mai ales cea roşie, este mai bogată în vitamina C decât portocalele. De asemenea, are puţine calorii şi multe substanţe cu efect antioxidant, conţine magneziu, potasiu, calciu.

Toate aceste calităţi o recomandă cu succes ca remediu pentru întărirea imunităţii.

Dar, varza roşie murată este foarte bună şi pentru bolnavii cu infecţii respiratorii, pentru a susţine şi pentru a grăbi procesul vindecării.

Ajută în tratamentele cu antibiotice de sinteză

La persoanele care iau antibiotice de sinteză, varza roşie murată este excelentă pentru restabilirea florei tubului digestiv şi pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.

Cum este posibil: prin calităţile imunostimulatoare ale verzei, date de conţinutul de vitamina C şi complexul B, ca de altfel, de bacteriile prietenoase pe care le conţine.

Bacteriile prietenoase din varza roşie murată sunt un ajutor preţios şi în timpul tratamentelor cu antibiotice, întrucât previn instalarea candidei şi deficienţele imunitare ce apar frecvent după astfel de terapii medicamentoase.

Ameliorează bolile auto-imune

Varza roşie murată conţine cantităţi uriaşe de vitamina C şi pigmenţi care ajută sistemul imunitar să se auto-regleze, diminuând intensitatea proceselor auto-distructive.

Cum trebuie consumată varza roşie murată

Pentru întărirea sistemului imunitar, în cazul infecţiilor respiratorii, varza roşie murată poate fi preparată ca salată, împreună cu morcovi raşi şi nuci. Se consumă măcar 3 zile pe săptămână (300-400 g pe zi).

În cazul bolilor auto-imune, se consumă 300 de grame de varză roşie murată pe zi, în timpul meselor principale, în cure de 3 luni.

Multă sănătate!