Deoarece cartoful se numara printre alimentele alcaline, sucul de cartofi cruzi combate acidul excesiv de la nivelul sistemului digestiv, ajutand totodata la calmarea durerilor de stomac.

Sucul de cartofi cruzi are proprietati vindecatoare si antiacide, ceea ce il face eficient in tratarea gastritei (cronice sau acute), a colitei, a ulcerelor gastrice si intestinale, calmand si cicatrizand mucoasele digestive. In plus, inhiba dezvoltarea bacteriei Helicobacter Pylori.

Pentru tratamentul preventiv, se bea in fiecare dimineata cate un pahar de suc de cartofi (100 ml).

Dupa aceea, este indicat repaus la pat timp de 25-30 minute, cu miscari ale corpului: 5 minute se sta pe spate, 5 minute se sta pe partea dreapta, 5 minute se sta cu fata in jos, 5 minute pe partea stanga, iar apoi se sta cu fata in sus.

Astfel amidonul va actiona asupra intregii mucoase a stomacului. Dupa o ora este indicat sa se serveasca micul dejun, dar nu mai devreme, pentru ca sucul de cartofi sa poata fi asimilat de organism.

Persoanele care sufera de gastrita cu aciditate ridicata trebuie sa bea cate 60 ml suc de cartofi cu jumatate de ora inainte de fiecare masa.

Tratamentul se face timp de 10 zile, apoi va fi necesar o pauza de o saptamana. Daca este cazul, tratamentul se poate repeta de cel mult trei ori.

In cazuri mai grave, de ulcer gastric sau ulcer duodenal, este recomandat sa se bea cate 60 ml suc de cartofi inainte de fiecare masa in primele 3 zile, apoi doza se ridica treptat pana la 100-120 ml, iar tratamentul se face 10-20 zile.

ATENTIE !

Tratamentul cu suc de cartofi este eficient numai în condiţiile respectării unui regim alimentar sănătos, altfel efectele sale pot fi uşor compromise.

Dacă suferiti de dureri de stomac, trebuie să consumati alimente uşoare, simple, care nu suprasolicită digestia. Evitati să mancati prea piperat, prea fierbinte sau prea gras.

Faceti mişcare măcar 30 de minute în fiecare zi, nu mâncati mult seara, înainte de culcare şi mestecati bine fiecare îmbucătură. Schimbati-va stilul de viaţă!

Obtinerea sucului de cartofi

Pentru obtinerea unui suc natural si de calitate, se aleg cartofi rosii, cat mai proaspeti si sanatosi.

Asigurati-va ca sunt cartofi organici 100% si ca in coaja lor nu se afla reziduuri de pesticide. Totodata, cartofii folositi nu trebuie sa fie incoltiti, verzi, patati sau deshidratati.

Acestia contin un alcaloid toxic numit solanina care poate cauza diaree, greata, dureri de cap, de stomac si ameteli.

Daca ati gasit cartofii potriviti, spalatii bine si apoi folositi un storcator de fructe.

Pentru a fi servit, sucul de cartofi trebuie preparat proaspat deoarece se stie ca feliile de cartofi care sunt lasate sa stea o perioada de timp de 10-15 minute, se inchid la culoare. Acelasi lucru se petrece si cu sucul obtinut.

Unii nutritionisti recomanda amestecarea sucului de cartofi cu suc de morcovi, de varza, telina, sfecla sau de mere.

Pentru organism, toate extrasele din vegetale contin principii active dar, prin diluare, ele diminueaza si efectele sucului de cartofi, pe care le urmarim.

Daca optati pentru un amestec de sucuri, folositi minimul necesar, astfel incat sa puteti bea sucul de cartofi fara probleme.

Pentru cei care nu tolereaza gustul sucului de cartofi cruzi exista o alternativa…

Se aleg 2-3 cartofi mari, se spala sub jet de apa, se curata de coaja si apoi se clatesc iar cu apa. Se rad pe razatoarea mica, se pun intr-un bol, apoi se adauga o ceasca cu apa.