Gradina nu este doar un spatiu care sa aduca un plus de estetica unei proprietati. Ea trebuie sa dea si masura unui spirit pragmatic care sa imbine armonios frumosul cu practicul, pentru rezultate finale lesne de contabilizat din ambele perspective.
Iată cum sa asociezi plantele astfel incat sa isi favorizeze reciproc dezvoltarea si sa aveti o toamna bogata sub toate aspectele.
Stiati, de exemplu, ca este recomandat sa asociati mararul cu morcovii si cu varza?
Explicatia data de horticultori este una simpla: mararul induce in eroare musca morcovului, un daunator care isi depune ouale pe radacina legumei pe care noi o consumam. Acelasi efect il are si asupra insectelor care ne dau productia de varza peste cap.
Cei mai buni vecini pentru cartofi ar fi spanacul și fasolea. Cea din urmă îmbogățește solul în azot și are efect repelent împotriva gândacilor de Colorado.
Asa cum sosul de rosii merge de minune in combinatie cu cateva frunze de busuioc, la fel si cele doua plante cultivate una langa alta coabiteaza ca la carte, planta aromatica tinand departe daunatorii de patlagele.
Dar stiati ca arpagicul, ceapa sau usturoiul merg mana in mana cu trandafirii?
O combinatie de mirosuri oarecum neobisnuita, dar aici sta si explicatia. Aceste arome puternice tin departe de trandafiri puricii de plante pentru o explozie florala plina de savoare in gradina voastra.
Ramanem tot la capitolul arome puternice pentru care apelam, de data aceasta, la menta. In timp ce va procurati direct de la sursa cateva frunze pentru o limonada racoroasa vara, menta tine departe moliile, puricii de plante si alte insecte daunatoare, de rosiile si de varza din gradina.
O alta combinatie este oregano cu fasolea sau brocoli. Nu numai ca planta plina de arome pacaleste intrusii, dar se spune ca transfera un pic din aroma sa si pastailor de fasole.
Specialistii spun ca e bine sa tineti salvia departe de rasadurile de castraveti. Atat insa, pentru ca salvia face casa buna cu rozmarinul, varza si morcovii, potentandu-si reciproc aromele sau, dupa caz, protejand de oaspetii nepoftiti, printre care si melcii.
Nu in ultimul rand, cultivati cimbru in apropierea rosiilor. Florile plantei aromatice atrag albinele care favorizeaza si polenizarea plantei vecine si, implicit, o mai buna dezvoltare a acesteia.