Mugurii de brad sunt cunoscuţi pentru efectele lor benefice în boli ale plămânilor şi respiratorii: tuse persistentă, bronşite cronice, astm bronşic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită, tuberculoză.

Mugurii de brad sunt de fapt vârfurile tinere ale bradului. Se culeg când sunt fragede și au o culoare verde deschis, spre galben, în lunile mai-iunie. Sunt foarte bogate în antioxidanți (vitamina C și carotenoide) și în minerale (magneziu, potasiu).

În medicina naturistă, cel mai cunoscut preparat din muguri de brad este siropul. Acționează ca dezinfectant, calmant și regenerant al țesuturilor afectate de infecții, iar consumarea acestuia nu generează efecte adverse.

Siropul din muguri de brad la rece

Culegem muguri de brad fragezi, avand grija sa ii scuturam ca sa scapam de eventualele insecte ce pot sta ascunse intre acele de brad. Ii spalam si ii scoatem pe un servet absorbant.

Într-un borcan de sticlă se pun, în straturi alternative, 1 kg muguri de brad şi 1 kg zahăr (sau 1 kg miere de albine), ultimul strat (de grosimea degetului), fiind de zahăr (miere).

Se închide borcanul ermetic şi se lasă la soare timp de 5-10 zile, până se separă siropul. Se strecoară prin stoarcere, după care se fierbe din nou 5-10 minute şi se toarnă fierbinte în sticle ce se păstrează închise ermetic, la loc răcoros.

Se vor consuma zilnic câte 2-3 linguri, înainte de mese, diluate în apă plată, minerală sau ceai cald.

Siropul din muguri de brad la cald

Punem 1 kg muguri de brad intr-un vas si ii acoperim cu 2 litri de apa. Fierbem, dand in 2-3 clocote, pana cand mugurii devin galbui. Dam vasul deoparte, acoperim cu un capac si lasam pana a doua zi.

A doua zi strecuram lichidul obtinut si aruncam mugurii de brad. Vom observa ca lichidul a devenit laptos, ceea ce inseamna ca uleiurile volatile din mugurii de brad au fost transferate in lichid.

Adaugam peste lichidul obtinut zahar, la fiecare litru de lichid vom adauga 1 kg de zahar. Fierbem siropul pana cand va capata o culoare aramie.

Stim ca siropul este gata daca vom face proba picaturii. Daca picuram sirop pe o farfurioara, cand este gata siropul va ramane pe farfurie ca o picatura de roua, daca nu, atunci el se va imprastia pe toata suprafata farfuriei.

Turnam siropul fierbinte in sticle, pe care le vom inchide ermetic. Siropul astfel preparat se pastreaza fara probleme cativa ani, la loc racoros. Se consuma diluat cu apa plata sau cu apa minerala.