Gulia este o legumă care înmagazinează multe substanțe nutritive. Conține zero grăsimi și este ideală pentru persoanele care țin cură de slabire fiindcă are calorii “negative”, este recomandată pentru detoxifiere și tonifiere. Datorită glucozinolatilor din compoziție, gulia este o “bombă antioxidanta“ și combate cancerul, conform unor studii aprofundate.

Gulia este o legumă care trebuie consumată imediat când este pregătită, deoarece își pierde repede din proprietăți și intervine oxidarea.

Vom face o salata de gulii simplă, fără carne, fără maioneza, dar foarte gustoasă și plină de vitamine. Gustul vag amărui al guliei se combină de minune cu mărul zemos, dulce-acrişor.

Ingrediente salată de gulii si mere    (pentru 4 persoane):
4 gulii mici (sunt de preferat cele micuțe deoarece sunt mai fragede),
1 morcov mare,
1 măr (de preferat un măr verde, tare, dulce – acrișor, zemos, care se echilibrează cu gustul vag amărui al guliei),
1/2 lămâie (zeama),
2-3 linguri ulei măsline,
sare, piper alb.

Mod de preparare:
Pregătim un vas sau un bol de sticlă, pentru a pune ingredientele.
Curățăm și spălăm gulia și morcovul.
Le vom da pe răzătoarea mare, astfel încât să obținem fâșii cât mai lungi.

Mărul îl vom spăla, dar nu-l vom curăța de coajă, deoarece nu vrem să eliminăm din vitaminele pe care le conține. Acesta va fi tăiat cubulețe sau bastonașe mici și subțiri.
Toate aceste ingrediente vor fi puse în bolul de sticla, unde vom adăuga imediat zeama de lămâie pentru a evita oxidarea.
Punem uleiul și condimentam cu sare și piper, amestecând cu o spatula pentru a se combina aromele mai bine.

Daca îți place un dressing pentru salată, îl poți obține folosind:
50 ml ulei de măsline extravirgin,
2 linguri oțet de mere,
1 lingură muștar dulce,
sare și piper.
Se toarnă dressingul peste salată și se

lasă la rece pentru 20-30 minute, înainte de servire. La sfârșit putem orna salata de gulii cu mar cu: rondele de ardei gras roșu; struguri negri; cu frunze proaspete de pătrunjel sau mentă.

Merge servită sub formă de garnitură la o friptură de orice fel (grătar, cuptor etc.).

Este o salată recomandată atât vara cât și iarna, pentru că este foarte răcoroasă.
Poftă Bună !!!