Transformarea fluidelor din vezica urinară depinde mult de energia rinichilor. Dacă energia este scazută, din cauza toxinelor, atunci vezicii urinare îi va lipsi energia necesară transformării şi apar simptome precum urinarea frecventă sau incontinenţa urinară, spune Mihaela Iliescu, consultant în nutriţie.
In vezica urinara necuratata se creeaza conditiile de aparitie a cistitei, o infectie care afecteaza in special femeile, pentru ca, pe de-o parte uretra (canalul prin care se elimina urina) este mai scurta decat in cazul barbatilor, iar pe de alta parte, orificiul uretral este situat in apropierea celui anal, populat cu bacterii si fungi, care pot determina modificari in functionarea normala.
Cum pot fi prevenite infectiile urinare?
– Printr-o igiena riguroasa a zonei genitale: stergerea sa se faca din fata in spate, pentru a se evita raspandirea bacteriilor din zona anusului spre uretra; urinarea inainte si dupa contactul sexual si pastrarea unei igiene stricte; evitarea folosirii diafragmei sau a spermicidelor; folosirea prezervativului si a unui lubrifiant usor, natural.
– Hidratarea corespunzatoare (30-50 ml apa pe kilogram corp pe zi) cu apa pura, biologic activa, compatibila cu celula umana, pentru a asigura o functionare corespunzatoare a rinichilor. Hidratarea si curele cu ceaiuri din plante calmeaza disconfortul provocat de cistita.
Ceaiuri care curata vezica urinara:
1. Frunzele de merisor – au proprietati diuretice, antiseptice, stimuleaza activitatea rinichilor si a vezicii urinare. Se prepara o infuzie, din care se beau 3 cani pe zi.
2. Coada calului – utila in retentia urinara. Se poate consuma ca infuzie sau se pot face bai de sezut.
3. Coada soricelului – are actiune antiinflamatoare si puternic dezinfectanta. Se poate consuma ca infuzie sau se pot face bai de sezut.
4. Urzica – are actiune detoxifianta.
5. Florile de soc – diuretic si antiseptic.
6. Mugurii de pin – au actiune emolienta, dezinfectanta.
7. Tecile de fasole – au actiune diurectica, antispastica. Se prepara un decoct si se beau 2-3 cani pe zi.
8. Boabele de ienupar – sunt diuretice si antiseptice. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de boabe la 250 ml apa. Se bea o cana pe zi.
9. Frunzele de afin – antidot impotriva bacteriei care provoca cistita. Se face o infuzie din 1-2 lingurite de planta la 200 ml apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
10. Flori, frunze si radacini de nalba mare – contribuie la refacerea epiteliului renal. Infuzie dintr-o lingura flori si frunze la 250 ml apa, se beau 1-2 cani pe zi. Macerat la rece dintr-o lingura radacina la 250 ml apa, timp de 2-3 ore, se bea in cursul unei zile.
11. Cozi de cirese, matase de porumb, radacina de pir.
Actiunea ceaiurilor poate fi potentata prin adaugarea de bicarbonat de sodiu.
Alte remedii naturale:
Lamaia – Puteti incepe ziua cu sucul de la o lamaie dizolvat intr-un pahar cu apa pura, calduta.
Propolisul – intareste musculatura vezicii urinare. O cura dureaza 6-8 saptamani si se face astfel: 40 picaturi tinctura de propolis, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Ca intretinere, se pot lua in continuare 30 picaturi inainte de culcare.
Tinctura de branca ursului – intareste musculatura vezicii urinare, stimuleaza cirulatia si imunitatea. Cura dureaza 40 zile si se face astfel: 1 lingurita de 3-4 ori pe zi, dizolvata in 50 ml apa.
Decoctul de patrunjel, preparat astfel: intr-un litru de apa se fierb 250 grame radacina curatata si tocata, pana ce apa scade la jumatate. Se strecoara si se bea in timpul unei zile, in 3 reprize, pe stomacul gol. In ziua respectiva se tine post alimentar, se consuma numai apa si ceaiuri.
Sucul de spanac – 500 ml pe zi pentru marirea diurezei, face minuni in atonia vezicii si a cistitei.
Puteti alege orice metoda sau orice combinatie care credeti ca vi se potriveste, dar indiferent de alegerea facuta, sa nu uitati ca pentru a mentine sanatatea vezicii urinare, hidratarea corespunzatoare (asa cum am descris mai sus) si dieta alimentara, bogata in alimente naturale, sunt foarte importante.