Prunele uscate se remarcă prin-un gust plăcut și printr-o valoare nutritivă deosebită care aduce numeroase beneficii sănătății omului. Sunt și o sursă bună de energie, fiind recomandate mai ales sportivilor și celor care suferă de astenie.

Perfecte la micul dejun, combinate cu lactate degresate și cereale integrale, gustarea ideala între mese, prunele uscate fac parte din categoria fructelor și snacks-urilor inteligente care pot fi consumate oricând.

Doar 2-3 prune uscate pe zi sunt suficiente pentru a menține la cote ridicate imunitatea organismului. Prunele uscate (în mod natural și neafumate) depășesc conținutul de antioxidanti al fructelor de pădure.

Beneficii:
– Previn bolile de inimă, asigură sănătatea cardiovasculară,
– Te ajută să ai oase sănătoase și mușchi puternici,
– Reduc riscul apariției cancerului la sân,
– Mențin sănătatea creierului și a minții,
– Ajută la reducerea colesterolului,
– Ajuta la absorbtia fierului,
– Ajută la pierderea kilogramelor în plus.

Ajuta la prevenirea bolilor de inima
Un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna arata ca un consum ridicat de alimente bogate in fibre, precum prunele uscate, ajuta la prevenirea bolilor de inima. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 19 ani si a inclus 10.000 de participanti americani.

Promovează sănătatea osoasă
Prunele uscate reprezintă o sursă bogată în bor, un mineral esențial pentru sănătatea mușchilor și a oaselor.

Importanța borulului constă în faptul că acesta asistă în metabolizarea celor 4 nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor: calciu, magneziu, zinc și vitamina D, afectând de asemenea și nivelul hormonal al estrogenului și testosteronului.

Deficiența în bor poate fi o cauză care explică nivelul scăzut de testosteron la femeile aflate la menopauză.

Reduc riscul apariției cancerului la sân în postmenopauză
Cancerul este un inamic foarte puternic, căruia îi cad, din păcate, victime foarte mulți oameni.

Un studiu efectuat pe 51823 de femei aflate în postmenopauză a sugerat că includerea în dietă a unor fructe și cereale bogate în fibre poate să aibe un rol în reducerea riscului de apariție a cancerului la sân.

Mențin sănătatea creierului și a minții
Îmbătrânirea este acompaniată de declinul performanțelor cognitive. Declinul, conform specialiștilor în medicină, poate fi cauzat de efectul pe termen lung al stresului oxidativ asupra proceselor neurologice.

Un studiu condus de Universitatea Medicală din Taipei, Taiwan, a scos în evidență faptul că prunele uscate au un rol pozitiv asupra funcțiilor cognitive, ajutând la reducerea nivelului de colesterol (în cazul unei diete bogate în colesterol).

Ajuta la absorbtia fierului
Abilitatea prunelor uscate de a ajuta la absorbția fierului de către organism a fost analizată în multe studii și se pare că este dată de conținutul de vitamina C din acest fruct.

Ajută la pierderea kilogramelor în plus
Consumând în mod regulat prune uscate vei îmbunătăţi digestia, dar te va ajuta să şi slăbeşti, deoarece îţi conferă o stare de saţietate. Nu trebuie consumate în exces, riscăm să ne îngrăşam datorită conţinutului ridicat de calorii şi zahăr pe care le conţin.