Prajitura Dobos facuta in casa se numara printre cele mai vechi deserturi romanesti si se prepara in special in Ardeal. Este o prajitura foarte aromata si fina, perfecta pentru sarbatori, pentru momentele cand ai musafiri sau pur si simplu cand vrei sa iti rasfeti din plin familia.

Blaturi subtiri de pandispan, crema fina si gustoasa de ciocolata si unt, pur si simplu o minunatie! Se prepara extrem de usor, iar glazura de ciocolata este detaliul care o face sa fie unul dintre cele mai iubite deserturi de casa.

Ingrediente necesare pentru blat:
– 6 oua,
– 6 linguri de zahar,
– 6 linguri de faina,
– esenta de vanilie,
– un pliculet de praf de sare,
– un pliculet de praf de copt.

Ingrediente necesare pentru crema:
– 250 grame de unt,
– 3 linguri de lapte fierbinte,
– 200 grame de ciocolata cu lapte,
– 150 grame de zahar,
– 5 galbenusuri,
– esenta de rom.

Ingrediente necesare pentru glazura:
– 200 grame de zahar,
– 50 grame de unt,
– 2 linguri de zeama de lamaie.

Cum se prepara delicioasa prajiturica

1. Incepem cu blatul. Freaca galbenusurile cu zaharul pana iese ca o crema. Bate apoi albusurile spuma si amestec-o cu sare, dupa care trebuie sa combini cu galbenusurile.

2. Adauga faina, iar apoi pune praful de copt. Foloseste o spatula de lemn ca sa nu se lase. Coace foile pe fundul tavii. Trebuie sa iti iasa in jur de 4-5 foi. Foile se coc repede, insa trebuie supravegheate ca sa nu se arda.

3. Intre timp, apuca-te de crema. Bate untul spuma cu 2-3 linguri de lapte fierbinte si freaca galbenusurile cu zahar.

4. Pune ciocolata topita la abur, peste galbenusuri si untul frecat, si adauga esenta de rom. Amesteca pana obtii o crema consistenta, care sa se lipeasca bine de foi.

5. Asamblarea prajiturii. Pe un platou sau un tocator de lemn dreptunghiular se aseaza prima foaie de blat, peste care se adauga crema si se niveleaza uniform. Se continua procedura foaie –crema pana se termina ingredientele.

6. Peste ultima foaie se toarna o glazura. Topeste zaharul si, dupa ce s-a caramelizat, adauga untul. Amesteca continuu. Pune apoi zeama de lamaie pe foc cateva minutele si toarn-o peste prajitura la final.

7. Se finiseaza marginile prajiturii si se lasa la rece circa 2-3 ore sau peste noapte, apoi cu un cutit bine ascutit se portioneaza si se poate servi. Pofta buna!