Plăcinta cu dovleac este cea mai răspândită și populară formă de consum a dovleacului. Aceasta se poate consuma și în perioada de post și poate fi vedeta oricărui eveniment.
În alimentație, dovleacul este recomandat de nutriționiști și se consumă cel mai mult în plăcinte, tarte, prăjituri sau copt la cuptor. Cu ajutorul dovleacului se pot pregăti și delicioase supe creme sau piureuri.
Sub orice formă va fi consumat, dovleacul va oferi întodeauna o experiență gustativă deosebită.
Ingrediente pentru aluat:
– 500 g faina,
– 1/2 lingurita sare,
– 1 ou,
– 200 ml apa calduta,
– 1 lingura otet,
– 40 ml ulei,
– aprox. 200-300 ml ulei pentru prelucrare-intins foi.
Ingrediente pentru umplutura:
– 1200 g dovleac placintar ras,
– 150 g zahar tos,
– 70 ml ulei,
– 1 plic zahar vanilinat,
– 1 lingurita pudra de scortisoara.
Mod de preparare:
1. Curata dovleacul de coaja si da-l pe razatoare. Amesteca dovleacul ras cu zaharul si caleste compozitia la foc mediu, aproximativ 10 minute.
2. Ia compozitia de pe foc, adauga scortisoara si las-o sa se raceasca. Intre timp, poti pregati aluatul pentru foile de placinta.
3. Pune faina intr-un bol mare, adauga sarea si oul batut.
4. Toarna treptat apa calduta, pe care o amesteci in prealabil cu otet si ulei. Framanta bine pana obtii un aluat omogen si care nu se lipeste.
5. Imparte aluatul in parti egale, in functie de cate placinte vrei sa pregatesti si unge fiecare bucata de aluat cu ulei, apoi intinde-le cu un sucitor, pana obtii o foaie de placinta subtire.
6. Intinde compozitia de dovleac calit pe foile de placinta si apoi ruleaza-le pe fiecare in parte. Ai grija sa le strangi la capete.
7. Pune rulourile de placinta intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pe care o introduci in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 35-40 de minute sau pana acestea prind o culoare frumoasa aramie.
8. Le scoatem din cuptor când sunt gata si le ungem cu unt topit, apoi presaram zahar pudra. Nu-i nevoie de mult zahar, doar asa, pe post de decor.
Taiem rulourile de placinta coapta in bucati cu dimensiunea dorita si le savuram cu placere. Poftă bună!