Pentru a nu te imbolnavi sau a strica mancarea pe care o prepari , trebuie sa stii data de expirare a oualor pe care le folosesti. Depinde de temperatura de depozitare si de tratamentul termic.

La achizitionarea unui produs dintr-un magazin, data de expirare poate fi gasita pe ambalaj. De regula, producatorul trebuie sa indice data productiei sale.

Perioada de valabilitate a oualor crude

Perioada de valabilitate a consumului de oua depinde de data productiei. Conditiile de depozitare joaca un rol la fel de important.

Daca ouale au fost achizitionate dinpiata, atunci trebuie consumate in saptamana urmatoare, deoarece este imposibil sa se determine data exacta cand au fost depuse de pui.

Perioada de depozitare depinde si de locatia aleasa:

-daca produsul este pastrat la temperatura camerei, atunci termenul de valabilitate este limitat la o saptamana (in cel mai bun caz);

-ouale din frigider pot fi consumate pana la cinci saptamani.

Perioada optima de depozitare a oualor crude nu depaseste o luna.

Perioada de valabilitate a oualor fierte

Se recomanda pastrarea oualor fierte la frigider in intervalul de temperatura + 2 … + 4. Dupa terminarea gatitului, produsul trebuie racit in apa rece si pus intr-un recipient din plastic. Recipientul trebuie inchis. Aceasta metoda de depozitare ajuta la conservarea oualor pana la doua saptamani.

Ouale fierte pot fi pastrate la temperatura camerei, daca este necesar, dar durata de valabilitate a produsului este redusa la doua pana la trei zile. In acest caz, temperatura din camera nu trebuie sa creasca peste +20.

Ouale fierte moi au un miez lichid. Si acest lucru afecteaza durata de valabilitate a produsului.

In acest caz, durata de valabilitate a oualor in frigider nu depaseste doua zile. Acestea trebuie pastrate pe rafturile din mijloc, unde temperatura este mentinuta in intervalul de + 3 … + 4 grade.

Daca ouale fierte moi nu pot fi pastrate la frigider, atunci termenul de valabilitate se reduce la o zi.

Pentru a prelungi perioada, ouale trebuie fierte complet. Nucleul ar trebui sa devina solid. Ca atare, pot fi depozitate pe raftul frigiderului o saptamana intreaga.

Ouale fara deteriorarea cojii pot fi puse in depozit. Suprafata lor nu trebuie sa fie contaminata, deoarece bacteriile pot patrunde in interior.