Îmi place sa mananc paine prajita cu pate. De curand am descoperit o reteta simpla de pate de ficat facut in casa. Am incercat-o imediat si mi-a placut la nebunie gustul pateului. De atunci am renuntat sa mai cumpar din magazin.
Ingrediente:
– 550 g ficat de pui,
– 1 ceapa,
– 1 catel de usturoi,
– 2 foi de dafin,
– 2 galbenusuri fierte tari,
– 80 g unt de 65% grasime,
– 1 lingura mustar,
– 1 lingurita cimbru uscat,
– sare,
– 10 boabe de piper,
– piper macinat.
Mod de preparare:
1. Spalam bine ficatul, il lasam sa stea in apa rece cam 30 de minute.Îl curatam de pielite cu grija si il spalam pentru ultima data.
2. Îl punem intr-o cratita, adaugam ceapa curatata si taiata pe jumatate. Punem si catelul de usuroi curatat, sare, boabele de piper si foile de dafin.
3. Acoperim totul cu apa si punem pe foc. Cand se formeaza spuma, o luam cu ajutorul unei palete si lasam sa fiarba 30 de minute.
4. Dupa ce ficatul a fiert, il trecem pe sub un jet de apa calduta, il scurgem bine si il lasam sa se raceasca.
5. Ficatul rece il punem la robot, impreuna cu ceapa, untul de la temperatura camerei, galbenusurile trecute prin razatoarea mica si mixam pana obtinem o pasta.
6. Punem sare si piper dupa gust, mustarul si cimbrul, si mixam pentru ultima data. Vom obtine un pate cremos.
Turnam compozitia astfel obtinuta in borcane, iar deasupra punem putin ulei de masline sau unt topit. Infiletam bine capacele.
Depozitam borcanelele in frigider si avem micul dejun asigurat pentru cateva zile! Sa-l incercati pentru ca merita. Pofta buna!