O bunătate de chec pufos – 4 ouă, 8 linguri zahăr, 8 linguri făina, 8 linguri ulei …Checul acesta este unul dintre dulciurile preferate ale familiei mele si il fac destul de des.
E delicios langa o cana cu lapte sau ceai….. sau simplu.
Avem nevoie de următoarele ingrediente pentru un singur chec:
– 4 ouă (să fie reci din frigider),
– 8 linguri zahăr,
– 8 linguri făina,
– 8 linguri ulei,
– 2-3 linguri de cacao,
– o linguriță praf de copt amestecat în făină,
– 1 lingură zeamă de lămâie,
– mirodenii (coaja de lămâie, esență de vanile… etc, după gustul fiecăruia),
– jumătate de linguriță (sau un vârf de cuțit) de sare,
– zahar pudra, sau ciocolata topita, sau sirop de fructe, sau miere.
Mod de preparare:
> Se bat gălbenușurile cu zahărul până se topește zahărul, se adauga uleiul, albușurile bătute spumă, apoi făina cu praful de copt (în gălbenușuri se pun mirodeniile, zeama de lămâie și praful de sare).
> Se amestecă bine cu o lingură de lemn, se pune într-o tavă unsă cu unt (sau ulei) și tapetată cu făină, trei sferturi din cantitate, iar celălalt sfert se amestecă cu cacao și se adaugă deasupra.
> Se intinde aluatul negru cu o furculiță în profunzime, iar eu deasupra pun și miez de nucă întreg (sau nucă măcinată).
> Se pune tava în cuptorul preîncalzit, dar nu încins (după ce am pus tava în cuptor nu deschidem usa aragazului 20 de minute) și lăsați să se coacă cca. 45 minute la foc mediu.
Incercați dacă e copt cu scobitoarea si il scoateți cand este gata.
> Feliutele de chec se pot servii simple, cu zahar pudra pe deasupra, sau puteti sa turnati peste ele ciocolata topita, sirop de fructe sau miere, devenind astfel un desert special.
Poftă bună!