Daca esti consumator de cafea, atunci nu mai arunca zatul pentru ca exista o multime de cai pentru a-l refolosi, iar acest lucru se poate face chiar in gradina ta. Iata cum poate fi folosit zatul de la cafea si ce poti face cu el pentru legumele sau florile tale.

Datorită ingredientelor sale valoroase, zațul de cafea poate fi folosit ca îngrășământ în grădină. În același timp protejează plantele de boli. Azotul asigură o creștere viguroasă a frunzelor. Fosforul stimulează înflorirea și coacerea fructelor. Potasiul promovează formarea celulelor și stabilitatea plantei.

Atentie! Zațul de cafea trebuie uscat bine înainte de a fi folosit ca îngrășământ, pentru a împiedica mucegaiul să degradeze planta. De asemenea, se evită utilizarea zațului pe un teren umed.

Ideal este ca zațul bine uscat sa fie utilizat în grădină, în zilele însorite, pe pământ uscat. În ghivece nu trebuie pus excesiv de mult, deoarece un strat gros de zaț poate duce la apariția mucegaiului.

Zațul de cafea uscat este apoi pur și simplu prelucrat în sol din zona rădăcinii plantelor cu o greblă. Pentru plantele în ghivece, cel mai bine este să amesteci pământul de ghiveci cu o linguriță sau două de zaț de cafea.

Zațul de cafea are o valoare a pH-ului ușor acidă, îmbogățește solul cu humus. Din acest motiv, este potrivit, în special pentru fertilizarea plantelor precum hortensii, rododendroni, roșii și afine.

Dacă solul din grădină este foarte alcalin, 2 linguri de zaț de cafea în apa de irigare pot actiona ca un îngrășământ natural. Zațul de cafea ușor acid dizolvat în apă neutralizează pH-ul solului.

Surprinzator, zatul de cafea poate fi amestecat cu diferite seminte, inainte de a le semana. Substanta le va incuraja cresterea, deoarece hraneste solul si tine la distanta daunatorii.

Zațul de cafea este o armă secretă utilă pentru a proteja grădina. Cu toate ca oamenilor le place mirosul de cafea proaspat facuta, insectele sunt de alta parere. Mirosul alungă dăunătorii din legume și flori.

Melcilor, de exemplu, nu le place cofeina. Zațul de cafea este, prin urmare, ideal ca barieră. Acoperă solul cu zaț de cafea sau construiește un mic zid de zaț de cafea pentru a-i ține departe de plante.

Dacă afidele se răspândesc pe tulpini și frunze, o infuzie făcută din zaț de cafea va ajuta la combaterea lor. Pentru a face acest lucru, se toarnă din nou apă fierbinte peste zațul de cafea. Infuzia răcită pulverizeaz-o pe părțile afectate ale plantei.

Furnicile sunt, de asemenea, oaspeți nepoftiți în unele părți ale grădinii. Deși aparțin de fapt insectelor benefice, furnicile pot fi o pacoste, în unele locuri, pe termen lung. Le poți trimite în altă parte presărând niște zaț de cafea pe poteci de câteva ori pe zi.

Râmele iubesc zatul de cafea, iar acestea sunt foarte bune in gradina ta pentru ca ajuta apa sa ajunga la radacinile plantelor. Mai mult, zatul este un bun ingredient pentru obtinerea vermicompostului. Râmele pot consuma zat fara nicio problema, iar acesta le va ajuta sa traiasca mai mult si le va ajuta sa atraga si alte „rude” in gradina ta.

Daca pisica ta are prostul obicei de a se tolani prin flori sau prin legume, atunci foloseste zat pentru a o indeparta de acolo. Pur si simplu amesteca zat cu coji de portocale si pune in jurul plantelor. Atunci cand va simti mirosul, pisica isi va cauta de lucru in alta parte.