In acatiste si rugaciuni, noi, crestinii, o numim pe Maica Domnului „Floarea cea mai aleasa si inmiresmata”, cea care l-a nascut si l-a purtat in brate pe Domnul nostru, Iisus Hristos. În tradiţia populară se vorbeşte despre planta care poartă numele Maicii Domnului ca una cu efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti.
Un vechi proverb roman, ajuns pana la noi, spune „Cum sa moara omul, daca are Mâna Maicii Domnului in gradina”, facand referire la proprietatile vindecatoare pentru multe boli si afectiuni.
Legenda spune ca Maica Domnului cu micul Iisus in brate a cautat adapost la mai multe plante, ca sa scape de soldatii lui Irod, cand acestia o hartuiau. Singura planta care a primit-o, oferindu-i adapost in acele grele momente, a fost Mâna Maicii Domnului.
La plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o, menind-o sa aiba puteri vindecatoare: „De azi inainte si pana in eternitate, tu vei fi floarea preferata a oamenilor. Iti dau puterea sa vindeci pe om de toate bolile si sa-i salvezi de la moarte, asa cum ai facut tu pentru mine”.
Specialiștii în medicina naturistă spun că această plantă este binecuvântată și vindecatoare, din florile sale facându-se diferite siropuri sau tincturi care tratează anumite boli ca febra acută, durerile de gât, durerile de cap, dezinterie, urinare dureroasă, tratarea rănilor dureroase, sau pentru abcese mamare, abcese intestinale sau tratarea ochilor umflaţi. Planta închide rănile și menține sănătatea inimii.
Preparatele din această plantă – pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul – au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului.
Planta ajută la curăţarea sângelui, este utilizată în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale în cicatrizarea rănilor, te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor.
Spre exemplu, cel mai adesea din flori se face ceaiul. Pentru febra acută, durerile în gât şi cele de cap se recomandă consumul a 2-3 căni de ceai pe zi. Important de știut este faptul că acest ceai este contraindicat persoanelor cu diaree sau care au probleme cu stomacul.
De asemenea, din flori se mai fac diferite infuzii, decocturi sau cataplasme. Acestea incetinesc coagularea sângelui, îngrijesc inima, ne feresc de numeroase afecţiuni, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism şi sunt un bun leac pentru dureri.
Cei care doresc, au la dispoziție varianta să facă flori macerate. Acestea se pun la macerat de seara până dimineața într-un litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi soluţia rezultată se pune comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici.
E important de știut că doar florile sunt folosite, nu și frunzele sau tijele. Florile se recoltează primăvara și la începutul verii, când floarea este încă în stadiul de boboc. Fructele sunt otrăvitoare, așa că nu încerca să le guști, chiar daca iți par atrăgătoare și inofensive.
Cum se prepară ceaiul de Mâna Maicii Domnului
Ceaiul de caprifoi sau de Mâna Maicii Domnului are efecte răcoritoare și o dulceață naturală, care te cucerește de la prima degustare. Însă există un secret pentru a obține un ceai dulce și nu amar.
Trebuie să optezi pentru metoda macerării la rece și nu a infuzării la cald. Apa clocotită dă ceaiului un gust amar, neplăcut. Asta deoarece florile de caprifoi sunt extrem de delicate.
Ingrediente:
– flori de caprifoi (1 parte),
– apă (2 părți),
– cuburi de gheață (opțional).
Preparare:
Zdrobiți ușor florile cu dosul unei linguri, sau frecați-le puțin în palmă. Puneți-le într-un borcan. Turnați apă rece peste ele și amestecați. Puneți capacul și introduceți borcanul în frigider. Lăsați-l să stea la rece peste noapte.
Florile trebuie să se macereze minim 8 ore. Ideal ar fi să aveți răbdare 15 zile și apoi să strecurați lichidul.
Adăugați cuburile de gheață dacă este foarte cald afară. Veți obține un suc răcoritor. Ceaiul se poate aromatiza de asemenea cu zeamă de lămâie. Puteți pune și miere.
Multă sănătate!