Smochinele sunt un adevărat deliciu și o sursă puternică de sănătate.
Pe lângă faptul că sunt gustoase, smochinele ajută la reglarea tensiunii arteriale, îmbunătățesc digestia, luptă împotriva Helicobacter Pylori și țin la distanță osteoporoza. Smochinele conţin vitaminele A, B1, B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu şi clor, beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajută la digestie.
Smochinele mai conțin o cantitate importantă de antioxidanți care ajută la stoparea acțiunii radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și diferite tipuri de boli.
Îţi recomandăm să pregăteşti şi să consumi smochinele astfel:
– Alege în jur de 30 de smochine de bună calitate. Taie-le în patru bucăți mai mici (se crestează, nu se taie în totalitate) și pune-le într-un borcan de sticlă, apoi toarnă peste ele ulei de măsline extravirgin, cât să le acopere.
– Închide borcanul cu capac şi ţine smochinele la macerat timp de 40 de zile, timp în care fructele se vor satura cu ulei.
– După această perioadă de timp, poţi începe să mănânci câte o smochină în fiecare dimineață, pe stomacul gol. De asemenea, se recomandă consumul uleiului de măsline în care sunt puse smochinele – 1 linguriță, dimineața, tot pe stomacul gol.
– Se lasă să acționeze în stomac pentru 10 minute, după care se bea 200 ml de apă călduță. Ulterior, se poate servi micul dejun. Tratamentul durează 30 de zile.
Iată 8 beneficii ale consumului de smochine
1. Reglează tensiunea arterială
Smochinele nu conțin sodiu, în schimb sunt o sursă importantă de potasiu, de aceea scad tensiunea arterială. Hipertensivii care au o dietă săracă în sodiu și bogată în potasiu își scad tensiunea arterială.
2. Controlul greutății corporale
Pentru cei care doresc să slăbească sau să-și mențină greutatea sub control, smochinele sunt un bun ajutor datorită conținutului de fibre. Au totuși un conținut caloric mare, de aceea cel mai bine se consumă dimineața. Satisfac pofta de dulce.
3. Îmbunătățirea digestiei
Smochinele sunt o bună sursă de fibre alimentare, ajută la îmbunătățirea digestiei și previn constipația.
4. Luptă împotriva bacteriilor din stomac
Smochinele sunt un medicament natural și sigur împotriva bacteriilor din stomac, precum Helicobacter Pylori, o bacterie cu o formă spiralată care colonizează și atacă mucoasa stomacului și a duodenului. Aceasta poate cauza ulcerații ale mucoasei gastrice sau ulcerații duodenale.
5. Prevenirea cancerului
Un studiu care a implicat mai mult de 50.000 de femei la menopauză a scos la iveală că cele care au mâncat o cantitate crescută de alimente bogate în fibre, precum smochinele, și-au redus cu 34% riscul de cancer. În plus, aceste fructe conțin un nivel crescut de antioxidanți care ajută la prevenirea cancerului.
6. Reduce nivelul de zahăr din sânge
Consumul de smochine reduce nivelul de zahăr din sânge. În plus, smochinele ajută la reducerea necesarului de insulină, tocmai de aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet.
7. Oase mai puternice
Smochinele sunt o sursă importantă de calciu. În plus, potasiul pe care îl conțin nu ajută doar la reglarea tensiunii arteriale ci împiedică și eliminarea calciului, ținând la distanță osteoporoza.
8. Protejează vederea
Smochinele conțin vitamina A care are un rol important în îmbunătățirea vederii și prevenirea afecțiunilor oculare ca degenerescența maculară.
Smochinele proaspete, uscate sau în sos de ulei de măsline sunt nu numai o delicatesă, ci şi un remediu natural deosebit de puternic!