Ferestrele moderne din plastic au multe avantaje: nu curg, reduc bine zgomotul din stradă, rețin căldura. Dar, așa cum se întâmplă deseori în viață, avantajele sunt însoțite și de dezavantaje.
De ce fereastra de plastic transpiră? Motivul constă în diferența dintre temperatura aerului din cameră și temperatura aerului de afară. Geamul este cel care desparte aceste două medii.
Când aburul atinge foaia de sticlă, se transformă în apă și se așează sub formă de condens. Cu cât este mai rece în cameră, cu atât mai puțină umiditate este necesară pentru ca să se formeze roua.
Cu alte cuvinte, într-o încăpere rece și destul de umedă, probabilitatea apariției condensului este mai mare. Într-o încăpere caldă și uscată, acesta, de regulă, nu se formează.
Cu ferestrele vechi, din lemn, nu am avut această problemă deoarece în acestea, de regulă, sunt multe fisuri mici, prin care pătrunde în mod constant aerul mult mai uscat din stradă, reducând umiditatea din încăpere.
Din păcate, geamurile transpirate nu sunt doar o problemă estetică. Condensul de pe ferestrele din plastic vorbesc despre o microclimă nesănătoasă din apartament. Umiditatea ridicată duce la apariția diferitelor tipuri de ciuperci, mucegai.
Aerisirea insuficientă contribuie la acumularea de dioxid de carbon și la creșterea concentrației de substanțe nocive în aer. În consecință, locatarii încep să se simtă rău.
Cum puteti scapa de condens
Exista un truc simplu si ieftin pentru a indeparta condensul de pe geamuri, care poate fi gasit in orice casa. Produsul de care aveti nevoie este detergentul pentru vase.
Pentru a-l utiliza, puneti o picatura de detergent pe o carpa din microfibra si spalati geamurile unde apare condensul. Este recomandat sa faceti acest lucru dimineata si seara pentru rezultate optime.
Alte modalitati de a scapa de condensul de pe geamuri:
1. Asigurati-va ca camerele sunt bine ventilate. Lasati geamurile deschise din cand in cand, pentru a permite aerului sa circule prin camera si a evita umezirea excesiva a aerului.
2. Folositi un dezumidificator pentru a scadea umiditatea din casa. Acest lucru poate ajuta la prevenirea condensului pe geamuri.
3. Verificati daca exista spatii goale intre ferestrele si pereti sau daca sunt gauri in acestea. Acestea pot permite aerului sa circule liber intre camera si exterior, ceea ce poate provoca condens. Acoperiti-le cu plasa de paianjen sau folositi cauciuc sau spuma de poliuretan pentru a le etansa.
4. Nu faceți glafurile prea late, astfel asigurați încălzirea geamului de la calorifer. Puteți instala un calorifer mai puternic sau o grilă de ventilație în glaf. Asigurați-vă că caloriferul nu este acoperit de draperia groasă.
5. Izolați pereții. Pentru izolarea exterioară va fi nevoie să angajați specialiști, însă rezultatul își merită toate eforturile și cheltuielile. Pereții vor menține căldura pe timp de iarnă și răcoarea pe timp de vară.
6. Luați plantele sau acvariul de pe glaf. Ele pot servi drept sursă a umidității excesive.
Ca să nu apară întrebarea cum puteți scăpa de condens, încredințați montarea ferestrelor doar instalatorilor cu experiență și urmăriți procesul de lucru. Mult spor!