Stresul excesiv, tulburările de somn, incapacitatea de a fi atenți și de a ne concentra, anxietatea, oboseala psihică, nemulțumirea, tristețea, depresia – sunt probleme cu care ne confruntăm tot mai mult în ziua de azi.

Oricât de multe cauze au fost căutate pentru tulburările de somn, insomnia este o tulburare de natură spirituală.

Așa cum spune în Cartea Psalmilor, somnul este un dar de la Dumnezeu, de aceea cerem în rugăciunile de seară ca Domnul să potolească șuvoiul gândurilor și să ne dea odihnă.

Rugăciunea este singurul lucru care poate risipi mulțimea gândurilor care îl copleșesc pe om, dându-i odihnă sufletească și trupească.

Părintele Ilarion Argatu spune că rugăciunea ne poate ajuta să luptăm cu gândurile, iar cea mai puternică este rugăciunea minții.

„Ai auzit de rugăciunea minții: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul? Ia zi matale în minte această rugăciune, și ai să vezi ce bine adormi, și ai să te odihnești”.

Rostită seara, rugăciunea lui Iisus aduce odihnă atât sufletului, cât și trupului, iar pe parcursul zilei, ea păzește mintea și inima de cugete viclene și de ispite.

Cel care se silește la această rugăciune va ajunge să simtă îndată duhul rău care se apropie de el și va ști să-l alunge, prin puterea rugăciunii și a numelui lui Hristos.

Rugăciunea permanentă ține mintea ocupată, astfel încât ea nu mai poate aluneca spre gânduri necurate.

Ori de câte ori ne vin gânduri rele, să spunem rugăciunea minții, și vom scăpa de primejdii și de chin.