Gogoșile pufoase, aromate și savuroase ne vor aminti mereu multora dintre noi de copilărie, când acest desert simplu, dar adorat de toată familia era pregătit de mâinile pricepute ale mamelor și bunicilor.

Făcute din aluat dulce, cu lapte, ouă și mirodenii, gogoșile sunt oricând la îndemână atunci când ai poftă de ceva dulce.

Ingrediente:
– 500 g făină,
– 1 ou,
– 1/2 pahar zahăr,
– 1/4 pahar ulei,

– 1 lingură rasă drojdie uscată,
– coaja unei lămâi,
– 200 ml apă călduță sau lapte,
– ulei pentru prăjit,
– zahăr pudră, pentru servit.

Din aceste ingrediente ar trebui să rezulte în jur de 15 bucăți de gogoși răsucite, de circa 20-25 cm.

Mod de preparare:

1. Se amestecă drojdia cu puțină apă călduță și se lasă deoparte timp de 15 minute.

2. Separat, se amestecă făina cu oul, zahărul, uleiul și coaja de lămâie.

3. Se pune și drojdia și se frământă, adăugând treptat și apa călduță rămasă. Aluatul obținut trebuie să fie omogen.

4. Se acoperă bolul cu un prosop curat de bucătărie și se lasă aluatul la dospit, într-un loc cald, pentru circa o oră.

5. După ce au trecut cele 60 de minute, se transferă aluatul pe suprafața de lucru, înfăinată în prealabil.

6. Se lucrează aluatul crescut, se modelează fâșii care se taie și se răsucesc și se formează gogoșile. Se mai lasă la dospit pentru alte 45 de minute.

7. Ulterior, se prăjesc gogoșile în baie de ulei încins și se scot pe prosoape de hârtie. După ce se răcesc puțin, se pudrează cu zahăr.

Dacă vrei ca gogoșile să iasă pufoase și să nu se desprindă fâșiile, trebuie să ai în vedere faptul că cel mai bun aluat nu va fi nici prea moale, nici prea dens. Ideea de bază e ca acesta să fie simplu, elastic și ușor lipicios.

Dacă aluatul este prea dens, gogoșile nu vor mai crește la fel de mult, iar dacă aluatul este prea moale, există riscul ca gogoșile să nu își păstreze forma.

Spor la gătit și poftă bună!