Astăzi iți propun să încerci și niște găluște cu caise delicioase, similare cu faimoasele găluște cu prune, poate ceva mai acrișoare, în funcție de caisele pe care le găsești.
Ingrediente:
– 500 g caise,
– 500 g cartofi,
– 2 ouă,
– 2-3 linguri făină,
– 2 linguri pesmet,
– 5-6 linguri zahăr,
– 3 linguri unt,
– sare/esență vanilie/zahăr vanilat.
Mod de preparare:
1. Fierbe cartofii în coajă,apoi curăță-i.
2. Strivește/presează cartofii și lasă-i să se răcească, apoi încorporează ouăle, făina, o linguriță de zahăr și puțină sare.
3. Amestecă până ce obții un aluat moale, nelipicios, și completează cu făină dacă mai este nevoie.
4. Topește untul într-o tigaie suficient de adâncă și adaugă apoi pesmetul.
5. Amestecă încontinuu, iar după ce s-a rumenit bine pesmetul, adaugă zahărul vanilat și esența de vanilie.
6. Pune o cratiță umplută pe jumătate cu apă la fiert, la foc mare, cu un praf de sare.
7. Spală bine caisele (cât mai mici) și pregătește găluștele astfel: ia o bucată de aluat cât o nucă mare, cu palmele ude, rotunjește-o, apoi aplatizeaz-o cât mai bine.
8. Așează caisa fără sâmbure în centrul găluștei și adu marginile aluatului peste ea, până ce e complet înconjurată.
9. Procedează la fel cu toate celelalte găluște cu caise, apoi lasă-le la fiert în apa cu sare clocotită, până ce se ridică la suprafață.
10. Scoate găluștele și tăvălește-le prin amestecul de pesmet cu zahăr vanilat; lasă-le să se răcorească înainte de servire.