Ovidiu Bojor este un academician și fitoterapeut român, membru al Academiei de Știinte Medicale, deținător al titlului de Senior Honoris Causa. Este un renumit farmacist și deopotrivă fondator al fitoterapiei moderne în România.

Dr. Ovidiu Bojor afirmă despre ceapă că are proprietăți terapeutice excelente: „Să mâncăm asta des, deoarece previne infarctul, stimulează rinichii și ficatul și calmează sistemul nervos.”

Ceapa are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizand sângele, pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice și apariția unui infarct miocardic.

De asemenea, ceapa stimulează ficatul și rinichii, având o acțiune diuretică care ajută la eliminarea ureei și a clorurilor. Ceapa are efecte calmante asupra sistemului nervos și alungă depresia. Stimulează puternic activitatea sistemului nervos central, inducând o stare de vioiciune, optimism, dorinţă de acţiune.

Substanţele active din ceapă au efecte neuroprotectoare şi îmbunătăţesc irigarea cu sânge a creierului. Tratamentul cu ceapă înlătură mai ales problemele legate de memoria de scurtă durată, adică exact cea care este cel mai afectată în primele faze la bolnavii cu Alzheimer.

Potrivit studiilor, ceapa conține un compus numit alil propil disulfid, care, la fel ca insulina, ajută la reglarea nivelurilor zahărului din sânge. Nu poate înlocui terapia cu insulină, însă datorită efectelor hipoglicemiante, poate fi benefică celor cu glicemia mare sau diabet.

Întrucât conține antibiotice din plante, este folosită pentru tratarea răcelilor, combaterea bacteriilor și a altor germeni patogeni. Ceapa este benefică în caz de: răgușeală, tuse, edeme, ascită, ciroză, pleurezie, pericardită, prostatită, adenom de prostată. Consumați 1-2 cepe pe zi.

Datorită proprietăților antiseptice, poate fi folosită și extern în caz de: stomatite, afte bucale, furunculoză,abcese, negi, pistrui, ulcerații cutanate, degeraturi, înțepături de insecte. Aplicați local cepe coapte sau sub formă de suc, de 3-4 ori pe zi.

Ovidiu Bojor ne recomandă tinctura de ceapă, preparată în casă.

Tăiați 2 cepe mici felii și puneți la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Lăsăți 10 zile, apoi strecurați și luați câte 2 lingurițe pe zi, cu puțină apă, înainte de masa de prânz și de cină.

În caz de prostatite și diabet de tip 2, faceți cure de 10 zile, timp de 6 luni.

În caz de tuse, laringită, bronșite, beți decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi.

În caz de afecțiuni biliare puneți 1-2 cepe la macerat în 100 ml de ulei de măsline și luați 2-3 lingurițe pe zi.

Alte beneficii pentru sănătate:

– Probleme respiratorii: se mixează cantități egale de suc de ceapă și miere și se iau câte 3-4 lingurițe din acest amestec zi de zi pentru fluidizarea mucusului și prevenirea formării acestuia.

– Rapel imunitar: ceapa intensifică circulația sanguină și stimulează transpirația. Este utilă pe vreme rece pentru îndepărtarea infecțiilor, reduce febra și transpirația manifestate în răceală și gripă.

– Infecții ale tractului urinar: se fierb câteva bucăți de ceapă albă în jumătate de litru de apă până când apa se evaporă. Se strecoară prin sită, se lasă să se răcească și se bea. Proprietățile antibacteriene ajută la calmarea senzației de arsură la urinat.

– Tensiune arterială: indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subțierea sângelui, dizolvă cheagurile de sânge și curăță sângele de grăsimi nesănătoase.

– Prevenirea cancerului de colon: fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulțirea bacteriilor bune din colon și ajută la reducerea riscului creșterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului.

– Proprietăți diuretice și de curățare a sângelui: ceapa împiedică retenția de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guta și artrita.

– Căderea părului: cercetările au demonstrat că sucul de ceapă aplicat pe scalp de două ori pe săptămâna, timp de două luni, duce la regenerearea părului