Alimentele cu frunze verzi, precum spanacul, au un conținut nutrițional divers, bogat în vitamine, minerale și antioxidanți.

Spanacul conține multe săruri minerale (fier, magneziu, zinc, calciu, fosfor, potasiu), vitamine din complexul B, vitaminele A, C, E, K și PP, antioxidanți (caroteni, flavonoide, luteină), saponine, clorofilă și proteine.

Compușii regăsiți în spanac au activități biologice importante:

elimină speciile de oxigen reactiv
previn daunele oxidative la nivel macro-molecular
modulează expresia și activitatea genelor implicate în metabolism, inflamații și apărarea antioxidantă
reduc aportul de alimente prin faptul că stimulează secreția hormonilor sațietății
Datorită efectelor sale curative diverse, a fost numit „doctorul primăverii”. Are proprietăți depurative, anticancerigene, anti-obezitate, hipoglicemice și hipolipidemice.

Indicații terapeutice

La început de primăvară, când piețele sunt pline de verdețuri, putem face o cură cu spanac pentru curățarea și fortificare organismului. Pot beneficia îndeosebi persoanele care suferă de:

lipsă de vitamine
scorbut
anemie feriprivă
rahitism
cancer
constipație
depresie
astenie fizică și nervoasă
oboseală, epuizare

Cercetătorii japonezi au arătat că spanacul are un potențial anticancerigen care merită studiat pe mai departe. Acesta conține glicolipide, compuși care suprimă creșterea tumorilor.

Asemenea altor verdețuri, este bine ca spanacul să fie consumat în stare crudă. Frunzele de spanac se pot adăuga în salate, sau se pot folosi la prepararea de sucuri, în diferite combinații. Prepararea termică și congelarea distrug o cantitate mare de nutrienți.

Deși este un aliment cu multe beneficii pentru organism, spanacul nu trebuie consumat în cantități mari.

Atenție, din cauză că spanacul conține oxalați de calciu, acesta trebuie consumate cu precauție de persoanele care suferă de gută, reumatism, artrită, pietre la rinichi și hepatită.