Ești mereu obosit/ă, ai dureri de cap, vrei să mănânci cât mai multe dulciuri și ți-au apărut alergii? Acestea sunt semnele că s-ar putea să suferi de un dezechilibru al florei intestinale.

În general nu acordăm foarte multă atenție intestinelor noastre. Însă atunci când aceste organe nu funcționează corespunzător, ele devin o sursă de toxine și împiedică asimilarea completă a nutrienților obținuți din alimentele consumate. Acest lucru poate afecta negativ flora intestinală.

Descoperă 5 alimente probiotice esențiale ce te vor ajuta să-ți reglezi intestinele și să-ți refaci flora intestinală în mod natural!

Probioticele sunt bacterii vii care se află în componența alimentelor ce au trecut printr-un proces natural de fermentație. Acestea stimulează sistemul imunitar și refac flora intestinală, care poate fi afectată de o alimentație necorespunzătoare, de tratamente cu antibiotice sau de probleme intestinale.

Consumul zilnic de alimente probiotice ne oferă protecție împotriva unor probleme de sănătate ca: gazele intestinale, constipația, balonarea (imediat după servirea mesei), boala Crohn, sindromul colonului iritabil.

Cele mai bune alimente care refac flora intestinală sunt:
1. Iaurtul
Este un aliment care îți poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, atât timp cât nu suferi de intoleranță la lactoză și nu îl combini cu alte alimente.

200 g de iaurt pe zi,timp de o săptămână,îţi asigură reechilibrarea florei intestinale. Probioticele nu numai că vor reface flora,dar vor stimula imunitatea îmbunătăţind absorbţia vitaminelor şi a mineralelor.

2. Chefirul
Grație conținutului scăzut de lactoză, dar și al drojdiilor vii aflate în componența acestuia, chefirul este unul dintre cele mai bune alimente care refac flora intestinală. Acest aliment are un gust ușor acid, însă poate fi îndulcit cu puțină miere sau sirop de agave.

Chefirul este o ciupercă vie pe care ar trebui s-o introduci într-un recipient plin cu lapte (de vacă, de capră, de oaie, etc.). După un interval de 24-48 de ore, strecoară laptele și bea-l. Poți depozita laptele în frigider împreună cu chefirul, astfel încât acesta să fermenteze.

3. Varza murată
Varza murată ce are abilitatea de a reface flora intestinală este cea preparată natural și fermentată cu ajutorul sării, nu cea care conține oțet sau alcool.

În aproximativ 150 de grame de varză murată se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice, având un rol foarte important pentru menţinerea sănătăţii intestinelor şi îndepărtarea eficientă a toxinelor din organism. Consumați de câteva ori pe săptămână o salată de varză murată!

4. Ananasul fermentat
Este o băutură pe bază de coajă de ananas fermentată, pe care o poți consuma în fiecare zi pe stomacul gol, pentru a-ți reface flora intestinală.

Mod de preparare:
– Ai nevoie de un ananas mare (sau doi de mărime medie) a cărui coajă să fie coaptă și să aibă un aspect sănătos.
– Spală și decojește ananasul.
– Taie coaja în bucățele și pune-o într-un recipient ce poate fi închis ermetic.
– Toarnă doi litri de apă și 500 de picături de zahăr lichid brun sau de trestie în recipientul respectiv.

– Sigilează bine recipientul și lasă-l să stea într-un spațiu călduros timp de 48 de ore.
– Strecoară lichidul fermentat pentru a îndepărta resturile de coajă de ananas. Apoi adaugă încă un litru de apă și lasă amestecul să stea încă 12 ore.
– Adaugă încă 750 mililitri de apă, iar băutura ta va fi gata. Depoziteaz-o în frigider.

În timpul procesului de fermentație, această băutură va produce microorganisme probiotice. Dacă o lași să stea peste intervalul recomandat, ea se va transforma într-o băutură alcoolică, apoi în cele din urmă în oțet.

5. Cerealele
20-30 g de fibre este porţia pe care ar trebui să o incluzi zilnic în alimentaţia ta. Asta înseamnă că pe zi e bine să mănânci 3-4 felii de pâine integrală (5 g fibre),50 g fulgi de ovăz (15 g fibre) sau 50 g cereale integrale (10 g fibre). Aceste fibre „pansează” intestinul subţire şi colonul, normalizează procesul de fermentaţie a alimentelor (care provoacă diaree) şi elimină toxinele şi resturile alimentare din colon.