Capșunii au nevoie de o atentie speciala in perioada primaverii, atunci cand ar trebui sa primeasca oligoelementele necesare. Cel mai eficient si sanatos, poti hrani tufisurile de capsuni cu…drojdie obisnuita! Aceasta contine din plin vitaminele din grupa B, proteine, carbohidrati si minerale.

Beneficiile drojdiei pentru capșuni

Odata dizolvata in apa, drojdia formeaza compusi speciali care accelereaza formarea si dezvolatrea sistemului radicular, un fenomen foarte important daca tufisurile au fost transplantate.

Drojdia ajuta la dezvoltarea armonioasa a capsunilor, deoarece le ofera o paleta de substante nutritive inainte de inflorire si fructificare. Hranirea capsunilor poate fi efectuata cu drojdie proaspata, dar si cu cea uscata.

Cum să hrănești căpșunii cu drojdie proaspătă

– Dizolva 1/2 kg de drojdie faramitata in 2,5 litri de apa. Lasa solutia obtinuta sa fermenteze circa 48 ore, intr-un loc intunecat.

– Dilueaza concentratul in 20 litri de apa. Un tufis ar trebui sa primeasca pe an circa 500 ml din aceasta solutie.

Cum să hrănești căpșunii cu drojdie uscată:

– Amesteca 2 pachete de drojdie uscata cu 2 linguri de zahar intr-un vas si adauga 2 pahare de apa calda. Lasa la infuzat pentru 4 ore, intr-un loc cald, dar fara prezenta razelor solare.

– Dilueaza amestecul intr-o galeata cu apa la temperatura camerei si amesteca bine. Foloseste circa 250 ml din aceasta solutie in 2 litri de apa curata, la fiecare tufis.

Aplica aceste solutii pe baza de drojdie de 3 ori pe an:

– in mijloc de primavara (sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai);
– sfarsit de primavara (inainte de rodire);
– la final de vara (dupa recoltare).

Udarea culturii de căpșuni

Căpşunul necesita udare zilnică chiar din momentul plantarii stolonilor, pentru o înrădăcinare sigură a acestora. Ulterior, frecvența irigărilor se va face în funcţie de volumul şi densitatea precipitaţiilor și, bineînțeles, de stadiul de dezvoltare al plantei.

Pentru a obține recolte optime de căpşuni este recomandată instalarea unui sistem de irigare: tub de picurare, bandă de picurare sau aspersor, astfel putând fi evitate perioadele de secetă din timpul primăverii şi verii care duc la recolte slabe cantitativ şi calitativ, sau chiar la recolte compromise.

Boli și dăunători ce pot ataca cultura de căpșuni

Ca orice planta de cultura, capsunile sunt atacate de boli. Cele mai frecvente sunt: fainarea, mucegaiul, patarea frunzelor, rasucirea frunzelor, mana, vestejirea plantei datorita ciupercii Verticillium alboatrum.

Dintre afidele care ataca frecvent frunzele capsunilor sunt paduchii de frunze, acarienii sau paianjenul capsunului de culoare rosie sau cenusie, gargarita neagra, gandacul capsunului, nematozii, viermi cilindrici cu corp lung.

Paduchii de frunze sunt foarte rezistenti si pe timp de iarna, ramanand in resturile vegetale ale plantei si se inmultesc de mai multe ori pe an. Paianjenul capsunului de culoare rosie sau cenusie se cuibareste in inima plantei, de unde ataca partile interioare ale rizomului.

Capsunile sunt atacate si de: cartite, limaxi, viermele de sol, cu aspect sarmos.

Ca masuri de prevenire a bolilor si daunatorilor puteti intreprinde:
– pregatirea adecvata a solului,
– eliminarea si arderea plantelor sau partilor de plante bolnave,
– evacuarea si arderea resturilor de frunze in urma cosirii din luna septembrie,
– tratamente preventive in luna aprilie cu solutii specifice impotriva fainarii, putregaiului, patarii albe.

In conditiile in care solul este afanat si fertil, are umezeala necesara plantei si eliminarea buruienilor se face periodic, se obtin chiar si doua recolte pe an.