Bătăturile sunt formațiuni cornoase ale epidermei de culoare brun-gălbuie care apar în punctele de presiune ale încălțămintei și care sunt foarte neatractive și dureroase pentru picioarele noastre.
Cum scăpăm rapid de bătături:
1. Hipercheratoza fisurată care apare în tălpi sau în palme poate fi tratată cu ajutorul unei plante ornamentale care se cumpără de la florării, numită ghețisoara.
Frunzele de la această plantă trebuie curățate de pieliță, apoi ele se aplică cu partea zemoasă pe zona afectată și se bandajează. Tratamentul se face în fiecare zi, timp de șapte zile.
2. Un excelent remediu pentru bătături este usturoiul. În fiecare seară se aplică cataplasme cu usturoi ras pe răzătoare și se țin până a doua zi. Tratamentul se face timp de două săptămâni.
3. O altă metodă de tratament constă în folosirea frunzei de praz care se pune la macerat în oțet timp de 24 de ore. Noaptea se aplică frunza pe zona cu bătătură, apoi dimineața se face baie caldă la picioare. Repetând tratamentul timp de câteva zile, bătătura se va coji.
4. Uleiul de ricin ajută foarte mult în cazul bătăturilor, cât și al crăpăturilor care apar în călcâie. Seara, înainte de culcare, se fac frecții cu ulei de ricin, apoi se aplică propolis topit, se bandajează zona și se ține așa până a doua zi. Dimineața se face o baie fierbinte la picioare, apoi se îndepărtează cu atenție partea de la suprafață.
5. Rostopasca are proprietăți cicatrizante, bactericide și antimicotice, de aceea sucul din această plantă medicinală poate fi utilizat cu succes pentru tratarea bătăturilor. Se aplică suc de rostopască direct pe zona afectată, de două ori pe zi, o perioadă de 20 de zile. De asemenea, se pot aplica local și comprese sterile cu unguent de rostopască.
6. Ceapa aplicată direct pe zona îngroșată înmoaie bătăturile deoarece conține sulfide și în cele din urmă se desprinde miezul bătăturii. Apoi se face baie caldă la picior și se unge zona cu alifie de gălbenele care ajută la vindecarea rănii.
7. Dacă se aplică o bucățică de roșie pe bătătură, se bandajează și se ține de seara până dimineața, a doua zi bătătura se va extrage destul de ușor.
8. Bătăturile pot fi înmuiate cu uleiul de cimbru, care în prealabil trebuie puțin diluat cu un alt ulei și apoi aplicat local, de două ori pe zi. Nu se aplică niciodată direct pe răni sau pielea sensibilă, deoarece este prea concentrat.
9. Pentru ca bătătura să cadă singură se fac băi calde și apoi se aplică mai multe straturi de ceară de albine, timp de trei zile. De fiecare dată se spală zona cu apă călduță.
10. Un alt macerat foarte bun este realizat în 24h din 6 frunze mărunțite de gălbenele și 6 linguri de alcool sau oțet. Se aplică local comprese și se țin timp de două zile.
De mare ajutor în tratarea acestor afecțiuni sunt și frunzele de varză zdrobite.
Seara, după baie, țesutul cornos poate fi înmuiat cu ajutorul unui unguent de coajă de stejar, patlagină sau gălbenele.
Baia la picioare cu macerat de urzici este un tratament excelent, apoi se unge bătătura cu esență de urzici.
Bătăturile se tratează foarte bine și prin aplicarea de comprese cu bitter suedez.