Cu o consistență minunată, cremoasă, crema de zahăr ars are o savoare deosebită, iar sosul de caramel care se formează în timpul coptului pur și simplu o desăvârșește.
Ingrediente (pentru 8 porții):
– 8 ouă,
– 1 litru lapte fiert și răcit,
– 2 plicuri zahăr vanilat,
– 300 gr zahăr.
Mod de preparare:
> Într-o cratița se caramelizeaza 100 gr zahar. Se intinde uniform caramelul obținut pe tot fundul si pe pereții cratiței, apoi se lasa sa se întareasca. Mare atenție sa nu caramelizați prea tare zaharul, altfel o sa devina amar.
> Se bat ouale cu 200 gr zahar, pana se topeste zaharul. Se amesteca apoi cu laptele fiert si racit.
> Punem amestecul de oua si lapte in cratita cu zaharul caramel.
> Asezam cratita deasupra unui alt vas cu apa clocotita (la bain-marie) si se da la cuptor, la foc potrivit (180°C), pentru aproximativ o ora. Cand s-a rumenit deasupra si marginile s-au desprins de cratita, este gata.
> Stingem cuptorul, lasam crema inca 10 minute la bain-marie (în cratita cu apa), apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca complet la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, o punem în frigider si o lasam pana a doua zi.
> Se rastoarna pe un platou mai înaltut, deoarece o sa curga siropul de caramel.
> Se taie felii, ca pe tort, si se adauga 2-3 linguri de sirop caramel.
O servim cu multă poftă! Este delicioasă!