În fiecare an pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Pentru români este o sărbătoare specială deoarece Sfântul Apostol Andrei este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei.
Astfel, Sfântul Apostol Andrei este cel care a creștinat poporul român, fiind considerat ocrotitorul acestuia.
Ziua acestui sfânt este legată de o sumedenie de superstiții. Se spune că în ziua de Sfântul Andrei nu trebuie să lipsească de pe masă următoarele alimente:
Usturoiul
Usturoiul este un aliment de bază în ziua Sfântului Andrei. Acesta are o însemnătate aparte și se spune că alungă spiritele rele și îi ajută pe oameni să se ferească de vrăji și blesteme în ziua Sfântului Andrei.
Astfel, toată lumea trebuie să mănânce în ziua de Sfântul Andrei usturoi, iar acesta poate fi consumat atât crud, cât și integrat în diferite mâncăruri.
Pe lângă semnificația spirituală pe care o are, usturoiul este și un aliment care contribuie la sporirea sistemului imunitar și este foarte sănătos pentru întreg organismul nostru.
Pește
Sărbătoarea Sfântului Andrei se află în Postul Crăciunului. Astfel, credincioșii se abțin de la alimente care provin din origine animală. Printre acestea se numără și peștele.
Ziua Sfântului Andrei este însă zi de sărbătoare, iar Biserica Ortodoxă Română a stabilit ca în această zi sfântă, credincioșii să primească dezlegare la pește.
Astfel, peștele este un aliment care nu trebuie să lipsească de pe masa tuturor în ziua Sfântului Andrei.
Boabe de porumb cu nuci și zahăr
Această mâncare este un desert al copilăriei și se mănâncă în ziua de Sfântul Andrei pentru a avea parte de un an prosper și pentru a fi ferit de alte boli și necazuri.
Femeile fierb boabe de porumb, care se amestecă cu nuci și zahăr sau cu miere. Acestea se consumă după ce au fost împărțite și la vecini.