Ceaiul de pătrunjel este capabil să detoxifice corpul, îmbunătățește vederea, stimulează sistemul imunitar, protejează împotriva bolilor cronice, previne formarea tumorilor, ajută sănătatea inimii, atenuează inflamațiile, îmbunătățește respirația, protejează împotriva astmului, reglează menstruația și reduce riscul malformațiilor congenitale.

Acest ceai are proprietăți antiinflamatoare, anti-tumorale, anti-canceroase, antioxidante, stimulante, antiseptice, relaxante și detoxifiante.

Ele provin dintr-o gamă largă de minerale, substanțe nutritive și antioxidanți cum ar fi fierul, vitamina A, B și C, precum și eugenolul, limonenul, apigeninul, luteolina și alți compuși activi.
Este recomandat persoanelor care suferă de astm sau alte afecțiuni respiratorii. Beta-carotenul a fost legat de scăderea riscului de astm, în timp ce alți compuși combat infecția și ajută la curățarea mucusului neutralizând astfel infecția bacteriană care poate cauza congestia.

Myristicinul este unul dintre compușii volatili găsiți în uleiul de pătrunjel, care este eliberat în cantități mici în timpul preparării ceaiului de pătrunjel. Acest antioxidant este legat direct de prevenirea formării tumorilor, în special în plămâni, unde cancerul apare foarte frecvent.

Reducerea riscului de cancer

În afară de proprietățile anti-tumorale, acest ceai beneficiază de o gamă de flavonoide și de alți compuși chimo-protectori care pot neutraliza celulele canceroase înainte de a produce leziuni ale țesuturilor și stimulează apoptoza. Acest lucru poate reduce în mod semnificativ riscul de cancer.

Concentratiile puternice de vitamina C și A din ceai îl fac un stimulent excelent al sistemului imunitar. Vitamina C stimulează producerea de celule albe din sânge și poate acționa ca un antioxidant pentru contracararea efectelor cancerului cauzat de radicalii liberi, protejând în același timp organismul împotriva unui număr de boli cronice, cum ar fi bolile cardiace și diabetul.

Bogat în fier

Este bogat în fier, fiind o modalitate excelentă de a îmbunătăți circulația în organism și de a preveni anemia. Fierul este o parte esențială a producției de celule roșii în sânge, care ajută să aducă sângele oxigenat celulelor care au nevoie de nutrienți și oxigen pentru reparare și funcționare. Nivelul ridicat de calciu din acest ceai ajută organismul să rețină mai bine fierul, ajutând la problemele circulatorii.

Vitamina A este un nutrient cheie pentru sănătatea noastră generală și funcționează în special pentru sănătatea vederii. Aceasta se găsește și în ceaiul de pătrunjel și poate preveni stresul oxidativ, scăzând riscul de apariție a cataractei și prevenirea degenerării maculare.

Ceaiul de pătrunjel poate stimula urinarea și curățarea generală a vezicii urinare și a rinichilor. Elimină în mod rapid excesul de toxine, grăsimi, săruri și apă. Este legat de numeroase studii în ceea ce privește reducerea apariției infecțiilor vezicii urinare și a pietrelor la rinichi.

Dismenoreea (durerea mestruala) afectează femeile din întreaga lume, împreună cu o serie de alte simptome mestruale. Acest ceai este utililat în mod obișnuit pentru a atenua efectele menstruației, datorită prezenței apiolului, unul dintre compușii din uleiurile esențiale din pătrunjel. Acest compus ajută la reglarea perioadelor lunare și reducerea gravității lor, în special în lunile după naștere.

Recomandat în dietele de slăbire

Ceaiul de pătrunjel verde este recomandat în dietele de slăbire pentru că ajută la dizolvarea grăsimilor și stimulează metabolismul. O cană de ceai de pătrunjel băută pe stomacul gol reduce apetitul și calmează senzația de foame. În plus, pătrunjelul este benefic în reglarea nivelului de zahăr din sânge și prevenirea, astfel, a senzației de amețeală sau de leșin cauzate de scăderea bruscă a glicemiei.

Pentru a prepara ceai de pătrunjel adaugați două lingurițe rase de frunze de pătrunjel uscate într-o cană, apoi turnați deasupra lor apă clocotită, acoperiți și lăsați la infuzat pentru cel puțin 5 minute. Ceaiul de pătrunjel poate fi consumat fierbinte, la temperatura camerei sau rece și îl puteți păstra în frigider până la două zile. Pentru că ceaiul de pătrunjel poate avea un gust ușor amar, se recomandă îndulcirea lui cu puțină miere și îmbunătățirea aromei cu feliuțe de lămâie.

Atenție

Atenție! Acest ceai nu trebuie consumat de femeile însărcinate, de cei cu afecțiuni renale preexistente și persoanele care utilizează medicamente care diluează sângele! Depășirea dozei de 200 ml pe zi poate cauza o stare nervoasă, vomă, greață, scaun hemoragic, diaree sau alte tulburări digestive.