Atunci când au nevoie de un medicament, putini se gândesc si la lichidul cu care iau pastila, de cele mai multe ori fiind multumiti cu ce au la îndemână – apă minerală, suc ori ceai.

Vezi cât de indicat este să luăm pastile în acest mod si ce reactii au combinatiile făcute.

Sucurile de fructe

Combinatia poate sa aiba reactii neprevazute. De pilda, sucul de grapefruit va face organismul sa absoarba prea mult din medicament, prea repede, in timp ce alte sucuri – precum cel de mere si cel de portocale – vor face ca organismul sa absoarba mult prea putin.

Cafeaua, ceaiul si carbogazoasele

Aciditatea si cafeina amplifica astmul in cazul celor care iau pastilele tocmai pentru aceasta afectiune.

Daca luati aspirina sau analgezice impreuna cu lichidele de mai sus, combinatia poate duce la arsuri de stomac sau stomac deranjat. Chiar si in cazul cafelei decafeinizate, acidul tot va dizolva pastile prea repede, ceea ce inseamna ca si efectul medicamentului va inceta mai devreme decat ar fi cazul. In aceastaa categorie se afla si apa minerala carbogazoasa.

Sucurile de legume si alcoolul

Amestecul de suc proaspat si pastile poate afecta ficatul si splina.

Acelasi efect este obtinut si daca luati pastile cu alcool. In plus, medicamentul isi pierde in intregime proprietatile.

Laptele

Calciul din lapte absoarbe agenti activi din medicamente si, chiar daca organismul absoarbe apoi calciul, nu se mai obtine impactul dorit si necesar al pastilei.

De asemenea, laptele are nevoie de trei ori mai mult timp sa descompuna o pastila decat apa, din cauza continutului sau ridicat de grasimi.

Concluzionând asadar, cel mai sigur mod de a lua pastile este cu apă plată.