HREANUL, aliment si condiment, are un continut bogat de vitamine, de substante antibacteriene, dar si de uleiuri eterice cu efect calmant. Se foloseste in stare cruda, proaspat ras, pentru a da gust mancarurilor, fiind apreciat pentru aroma speciala si pentru gustul sau picant.

Este binecunoscut si in medicina traditionala sub forma de cataplasme, tincturi, energizante, siropuri, vinuri tonice sau macerat dupa diverse retete ca medicament natural.

Cataplasmele cu hrean sunt utile in dureri, inflamatii, afectiuni ale pielii si respiratorii, etc. Ele produc un efect de incalzire in locul unde sunt aplicate, ceea ce stimuleaza circulatia, reduce inflamatia si grabeste vindecarea. Pentru ca astfel de remediu sa fie un succes, trebuie sa fie preparat si aplicat in mod corespunzator.

In primul rand, pentru a preveni iritatiile, aplica pe locul unde vei pune cataplasma un strat de crema de galbenele sau alta crema grasa. In general este bine ca amestecul sa fie pus pe o panza de bumbac. Pentru un efect mai rapid, pune peste cataplasma o folie de nylon si apoi un prosop cald.

Timpul de aplicare este la inceput de 3 – 5 min si se indeparteaza atunci cand simti senzatia de arsura. Dupa indepartarea cataplasmei se poate aplica un unguent camforat care racoreste zona. Apoi se poate mari durata de aplicare. De obicei nu este deajuns numai o aplicare, fiind necesare cure de 3 – 6 zile.

Cataplasmele se prepara din frunzele de hrean sau din radacina amestecata cu alte ingrediente.

5 RETETE DE PREPARARE CATAPLASME CU HREAN SI INTREBUINTAREA LOR

1. Dureri locale, nevralgii
Rade hreanul si stropeste-l cu putina apa. Aplica-l pe locul dureros cel putin 10 min. Repeta acest tratament cateva zile si durerile se vor ameliora.

O astfel de cataplasma este utila in dureri cauzate de lovituri, traumatisme, dar si cele reumatismale, inflamatii articulare etc.

Se mai poate prepara si ca amestec din: hrean, 2 linguri faina de grau si miere de albine, care se aplica pe locurile dureroase. Aceasta reteta este mai putin iritanta pentru piele si mai usor de suportat, mai ales pentru copii si persoane sensibile.

2. Dureri de cap, migrene
Foloseste compresele cu frunze strivite de hrean verde, peste care adauga cateva picaturi de ulei alimentar. Se aplica pe frunte.

3. Pentru durerile de rinichi
Se face o turta din faina de grau, cu hrean ras si otet, si se pune pe zona lombara, fixandu-se cu un brau.

4. In caz de pete pe maini, piept, fata. Ia 3 – 4 radacini de hrean si taie-le felii subtiri. Amesteca-le cu 250 g de otet si lasa-le la macerat 6 zile. Inmoaie apoi un tampon de vata in acest continut si tamponeaza petele in fiecare seara.

5. Probleme si infectii respiratorii
In amigdalita – folositi aplicarea unei turte din hrean ras, malai, miere şi sare, toate amestecate bine şi puse pe o panza de bumbac, apoi aplicata la gat, in zona amigdalelor.

Pentru sinuzite/ rinite – se face o turta din hrean dat pe razatoare, faina de grau si putin otet, puse toate pe o panza de bumbac si aplicata pe frunte. Se recomanda sa se faca acest tratament cate 4 – 5 zile la rand.

In caz de bronsita, gripa, congestie pulmonare – se aplica pe torace cataplasme de hrean amestecat cu faina de in, si se tin vreme de 30 – 60 de minute, repetandu-se o data la 2 – 3 zile.

Multa sanatate!