Pentru cei care nu au mai auzit până acum de această rețetă, trebuie să spunem că plachia înseamnă o mâncare de pește făcută la cuptor, cu multă ceapă.

Se poate prepara și fără nici un fel de carne, doar din legume (roșii, ceapă, ardei). Este foarte savuroasă și poate fi preparată mai ales în post, în zilele în care este dezlegare la pește.

Ceapa și usturoiul dau peștelui o aromă deosebită. Cel mai bun tip de pește pentru această rețetă este crapul, deoarece este mai fraged și are oase mai mari, dar puteţi folosi şi alt tip de peşte. Va fi la fel de delicioasă!

Ingrediente:
– 6 bucăţi de peşte, cu os sau file (crap, caras, ştiucă, somn)
– 4 cepe mari, albe
– 2 ardei graşi, de preferat roşii
– 5 căţei de usturoi
– o conservă de roşii cubuleţe 500 ml
– 250 g de roşii cherry

– 100 ml vin alb
– 100 ml de apă
– 100 ml ulei
– 2-3 foi de dafin
– sare, piper după gust
– lămâie pentru servit – opţional
– pătrunjel verde.

Mod de preparare:
1. Peştele se curăţă de solzi, se porţionează dacă este cazul şi se spală foarte bine, în mai multe ape.

2. Se unge cu ulei o tavă care va merge la cuptor şi se aşează bucăţile de peşte.

3. Separat, într-o tigaie, călim pentru câteva minute ceapa tăiată fideluţă, ardeii rondele şi usturoiul pisat. Nu prea mult, doar cât să se dezvolte aromele, iar legumele să se înmoaie puţin.

4. Adăugăm conserva de roşii cubuleţe, potrivim de sare şi mai lăsăm legumele şi sosul de roşii la fiert 10 minute.

5. Turnăm amestecul în tavă, peste bucăţile de peşte, adăugăm vinul şi apa, roşiile cherry şi frunzele de dafin şi dăm totul la cuptor pentru 45 – 50 de minute, la 180 de grade Celsius.

6. Când legumele s-au înmuiat, iar peştele a început să se rumenească, putem scoate tava din cuptor. Avem o plachie grozavă!

7. Adăugăm pătrunjelul proaspăt tocat şi o servim alături de o mămăliguţă caldă.

Spor la gătit și poftă bună!