Pepenele galben este perfect pentru zilele fierbinți de vară: datorită conținutului ridicat de apă, are foarte puține calorii (100 grame de pepene galben conțin în jur de 50 de calorii), însă o aromă deosebită și un gust dulceag.

Pepenele galben este bogat în vitamine. Pe lângă vitaminele B1, B2 și C, conține provitamina A. Aceasta este transformată în corp în vitamina A, fiind foarte importantă pentru dezvoltarea celulară și pentru acuitatea vizuală.

Astfel, 150 grame de pepene galben asigură necesarul zilnic de vitamina A. Aceeași porție corespunde unei jumătăți din necesarul zilnic de vitamina C. În plus, pepenele galben conține diferite minerale printre care potasiu, calciu, fier, sodiu, magneziu și fosfor.

11 Beneficii ale pepenelui galben

Pepenele galben este unul dintre cele mai bune antioxidante, îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi reduce riscul atacului cardiac, are acţiune reglatoare asupra apetitului.

Se consumă în general în stare naturală, dar este la fel de savuros şi sub formă de salate, îngheţată sau dulceaţă.

1. Curăţă tubul digestiv – în caz de constipaţie se mănâncă dimineaţa, pe stomacul gol, 1-2 kilograme de pepene galben.

2. Protejează inima prin consumul 1 kg /zi, reducand hipertensiunea și ritmul cardiac.

3. Combate stresul – antioxidanţii enzimatici, SOD, conţinuţi de pepenele galben scad nivelul proteinelor de stres care se acumulează în intestine.

4. Bun pentru diabetici – potasiul, calciul, vitaminele A, B si C ajută la păstrarea echilibrului metabolic.

5. Ajută la buna funcţionare a glandei tiroide – pulpa fructului de pepene galben conţine principii active cu structură asemănătoare tirozinei, care pot modifica activ secreţia glandei tiroidei. Mai exact, aceste substanţe influenţează direct iodarea tirozinei, procesul care ajută la fabricarea hormonilor tiroidei în ţesutul glandei.

6. Protejează vederea consumând câte 500 de grame pe zi, în cure de 5-6 săptămâni. Pigmenții din pepenele galben ajută la menținerea acuității vizuale, protejând ochii și de cataractă sau glaucom.

7. Boli de stomac – semintele acestui fruct, fierte în lapte, sunt recomandate ca tratament împotriva pietrelor la vezica biliară.

8. Combate febra – pepenele galben, amestecat cu putina miere, este foarte răcoritor pentru cei care au febră mare, datorită aportului masiv de vitamina C.

9. Bun în curele de slăbire – atunci când este bine copt, pepenele galben are un alt efect benefic foarte intens: taie cu promptitudine senzația de foame. Astfel, consumat înainte de masă, chiar și în cantități moderate (300-500 grame), pepenele galben este un aliat de nădejde contra poftei de mâncare. Atenție: pentru cei care suferă de insuficienţă renală nu este recomandat!

10. Recomandat viitoarelor mămici – conţine acid folic, care este un nutrient important pentru dezvoltarea corectă a sarcinii şi prevenirea apariţiei defectelor congenitale ale bebeluşului.

11. Pepenele galben este folosit cu succes și în cosmetică.
Datorită conţinutului ridicat de vitamina K, pepenele galben este un tonic natural pentru ten, încurajând circulaţia sângelui şi, astfel, regenerarea rapidă a celulelor pielii.

Aplicat extern, pepenele galben poate ajuta la menţinerea tinereţii pielii, fiind de ajutor în combaterea ridurilor, datorită nivelului ridicat de antioxidanţi pe care îi conţine. Puteți prepara o mască pentru ten, prin mărunțirea acestuia până când obțineți o pastă și apoi îl aplicați pe față. Lăsați să acționeze circa 20 de minute.

Pentru hidratarea tenului uscat, calmarea iritaţiilor şi a arsurilor solare, se poate masa faţa cu suc de pepene galben proaspăt stors sau se pot aplica felii subţiri de pepene, abia scos de la frigider.