Sfecla Roşie este un aliment deosebit de complex, datorită conţinutului foarte bogat în substanţe nutritive: vitamina A, C, beta-caroten, fier, sodiu, magneziu, potasiu, calciu, zinc, cupru și fosfor.

Această legumă aparent banală este recomandată în curele de detoxifiere ale organismului şi ca adjuvant în cazul multor probleme de sănătate.

Apa de sfeclă este o reţetă elaborată de ing. Valeriu Popa, unul dintre cei mai mari fitoterapeuți români. Este recomandată pentru toate bolile de plămâni, începând de la bronşite acute sau cronice şi pneumonii, până la tuberculoză pulmonară.

Apa de sfeclă completează cu succes alte formule complementare de tratament, se prepară foarte uşor şi este un adevărat elixir pentru sănătate.

Mod de preparare şi administrare
– Se iau 2 borcane de 10 litri fiecare şi 2 kilograme de sfeclă roşie, curăţată.
– Sfecla roşie se dă pe răzătoarea mare, după care se pune într-un borcan, peste care se toarnă apă clocotită până se umple.

– Începând cu a doua zi, se consumă doar acel lichid, în loc de apă (1 ½ – 2 litri pe zi).
– Când lichidul este pe sfârşite, se pregăteşte cel de-al doilea borcan.
– Tratamentul nu trebuie întrerupt 3 luni.

Alte reţete elaborate de Valeriu Popa pentru boli pulmonare:
1. Pentru Pneumonie
– Reţetă miere şi mentă: se amestecă 1 kg de miere cu 300 g de mentă proaspătă, tăiată mărunt; se ia câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

– Reţetă nucşoară, in şi miere: se pisează 1 nucşoară, 20 g piper şi 50 g seminţe de in şi se amestecă cu 200 g miere; se ia câte 1 linguriţă, dimineaţa, pe stomacul gol.

– Reţetă fiertură de ovăz: în 2 litri de apă se fierb 10 linguri de ovăz, timp de 15 minute; timp de 7 săptămâni, se bea fiertură de ovăz în loc de apă (un litru şi jumătate pe zi).

2. Pentru Tuse Rebelă
Se spală un ştiulete de porumb, cu boabe cu tot (de preferinţă cu cocean roşu) şi se pune să fiarbă într-un litru de apă. În momentul în care lichidul începe să se coloreze, se strecoară. Ceaiul din ştiuleţi de porumb se bea călduţ, timp de 2-3 zile, în loc de apă.

3. Pentru Bronșită 
O ceapă tăiată mărunt se fierbe cu 250 ml alcool rafinat, pe foc foarte mic, până când spirtul se evaporă complet, iar ceapa se îngălbenește puțin. Se adaugă: 250 gr zahăr, 250 gr miere de albine, 250 gr unt, 250 gr ulei de floarea soarelui.

Se fierb până se obține un sirop ușor legat (aproximativ 800 gr). Se strecoară și ceapa se aruncă. Se adaugă 30-40 de picături de tinctură de propolis când produsul s-a răcit.Se iau 3 lingurițe pe zi pentru copii si 3 linguri pe zi pentru adulți.

4. Pentru Ragușeală, Pierderea Vocii, Infecții ale gingiei
Se pun 10 frunze de dafin într-o cană cu apă clocotită. Se lasă la răcit, după care se fac gargară și clătire ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de 3 ori pe zi. Multă sănătate!