Fiecare organ are ritmul lui de ȋmbătrânire și de regenerare. Ficatul, foarte bine vascularizat, are o putere de refacere uimitoare. El se reface complet în cinci luni și chiar mai repede.

Chiar și ficatul alcoolicilor se poate regenera, întrucât celulele hepatice se reînnoiesc o dată la 150 de zile.

Cea mai la ȋndemână metodă de a ne reîntineri organismul este alimentația sănătoasă. Pentru îngrijirea unui ficat suprasolicitat sau în regenerare, se recomandă următoarele alimente:

Varza

Sulforfanul, o substanță conținută de către varză, stimulează puternic producerea în organism a unor enzime care joacă rolul de detoxifiant al ficatului.

Totodată, consumul de varză previne procesele de destrucție celulară la nivelul ficatului, sub acțiunea factorilor infecțioși sau a celor chimici.

Se consumă 300 g de salată de varză (preparată cu sare, cu puțin cimbru,cu ulei presat la rece și cu oțet sau suc de lămâie), de măcar 3 ori pe săptămână.

Usturoiul

Usturoiul este un aliment excelent pentru a curăța ficatul. Activează enzime care ajută la eliminarea toxinelor.

În plus, conține doi compuși naturali (alicina și seleniul), care ajută la procesul de curățare și de protejare a ficatului de deteriorare. Mai mult, usturoiul reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor, care pot supraîncărca ficatul și-l împiedică să funcționeze bine.

Se consumă 2-4 căței de usturoi zilnic, în timpul mesei sau, dacă este suportat, între mese, când are efectul terapeutic cel mai puternic. După 3 săptămâni de consum, este bine să se facă pauză de 1 săptămână.

Sfecla roșie

Sucul de sfeclă roșie și sfecla roșie consumată crudă protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea lor mai rapidă și le stimulează funcționarea normală.

Sfecla roșie este foarte bine tolerată de ficat și previne evoluția hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic. De asemenea, în cazul îngrășării ficatului, ca urmare a unei otrăviri sau a unei intoxicații, sucul de sfeclă roșie este un ajutor de nădejde.

Sfecla crudă se consumă în salatele de crudități, în proporția 1:2 – 1:3, cu alte rădăcinoase, cum ar fi morcovul, țelina, pătrunjelul, sau cu salată verde ori varză roșie. Doza zilnică recomandată este de 150 g. Cura durează minimum 2 săptămâni și maximum 2 luni.

Spanacul

Frunzele de spanac proaspete, de o culoare verde foarte ȋnchisă, sunt bogate în clorofilă, cel mai blând și mai puternic agent de detoxifiere cunoscut.

Clorofila, supranumită și ‘’sângele verde’’, deoarece are o structură foarte asemănătoare cu cea a hemoglobinei, ajută la eliminarea radicalilor liberi, a unor otrăvuri periculoase, precum pesticidele, conservanții și coloranții din alimente – care pot fi o povară mare pentru ficat.

Se consumă două porții de salată de spanac (cu ulei de măsline, care-i potențează acțiunea; cu suc de lămâie), fiecare având aproximativ 150g, zilnic, vreme de 14 zile în fiecare lună.

Grapefruitul

Un grapefruit de 200 g asigură necesarul de vitamina C pentru o zi întreagă (la o persoană sănătoasă și neexpusă la poluare). Vitamina C se numără printre antioxidanții care ajută ficatul să proceseze și detoxifice mai eficient substanțele nocive.

Grapefruitul conține, de asemenea, un compus flavonoid numit narigenin, care determină ficatul să ardă grăsimea, în loc să o stocheze.

Consumul acestui fruct este contraindicat în timpul tratamentelor cu medicamente de sinteză. Puterea sa de detoxifiere este atât de mare încât poate bloca cu eficiență acțiunea medicamentelor chimice.

Zilnic, se consumă câte 1-3 grapefruituri înainte de fiecare masă, cu aproximativ 15 minute. O cură durează minimum 14 zile și maximum 21 de zile, urmate de 7-10 zile de pauză.